Manacor aprova que l'oposició també pugui cobrar
Un representant de cada partit fora de l'equip de govern (PSOE, Vox i PP) percebria 20.650 euros a l'any si així ho tria
PalmaPer primera vegada en la història de l'Ajuntament de Manacor l'oposició podrà cobrar una retribució anual fixa. El ple municipal ha aprovat aquest dilluns la modificació del règim de dedicacions i retribucions dels regidors i regidores, amb l’objectiu de "garantir un millor funcionament de les diferents àrees que componen la corporació i per facilitar la tasca dels grups de l’oposició".
Així doncs, un representant de cada partit opositor (que a Manacor són el PSOE, Vox i el Partit Popular) podrà optar a una dedicació parcial amb un règim de dedicació del 50%, un mínim de 20 hores setmanals i una retribució bruta de 20.651,01 euros l'any. Tot això en substitució del que ja es percep, en cap cas com a suplement. Ara els grups municipals hauran de comunicar ara quin serà regidor/a que gaudirà d’aquest sou, si és que s'hi volen acollir.
De moment ja hi ha hagut tants posicionaments com grups hi ha enfront de l'equip de govern (en minoria Més-Esquerra i AIPC). Mentre que la representant del PSOE, Núria Hinojosa, ja ha fet saber que ni ella ni cap dels altres tres regidors socialistes acceptaran cobrar per fer oposició, Esteve Sureda, de Vox, hi va votar a favor. Per la seva banda, la regidora del Partit Popular, Maria Antònia Sansó, ha comentat que el seu partit s’ho pensarà abans de decidir-ho.
Hinojosa, molt bel·ligerant des que es van rompre les negociacions per reeditar el Pacte d'esquerres per manca de confiança, diu que "els socialistes som igual de dignes cobrant que sense. Quan érem regidors del govern no ens sentíem millors per tenir un sou", que ha concretat que ara 20.000 euros no ens faran ser d'una altra manera, mentre insinua que es tracta d'una estratègia del batle Miquel Oliver per guanyar-se els favors de l'oposició ara que està en minoria i necessita acords fora dels plens. "Dins els primers cent dies no s'han encarregat de resoldre certs problemes, sinó que apugen el sou a un regidor i 20.650 euros a l'any per fer exactament el que ja feim. No es tracta de ser malpensats, però crida l'atenció". "Com s'ha pactat aquesta proposta? Perquè amb nosaltres, no".
El que no diu la socialista és que l'oposició ja cobra actualment per assistència a les sessions plenàries. En concret, el portaveu de cada partit guanya 970 euros cada mes (fins a un màxim de 12, el que vol dir que els plens extraordinaris no es cobren) i uns 630 euros la resta de regidors. Qui agafi el sou proposat ara per la Sala deixarà de cobrar l'altra retribució.
El portaveu de Vox, Esteve Sureda, que una vegada dins el consistori reconeix que "els polítics realment fan molta feina" està a favor de percebre una retibució anual, sempre que sigui opcional i va donar el seu vot a favor "per no perjudicar cap formació política".
"A Calvià fa bastants anys que es fa, a Inca una dedicació parcial per a cada tres com a Llucmajor... Si no és ara serà més endavant que Manacor ho acabarà aplicant", explica Maria Antònia Sansó (PP). "Ara que el govern local està en minoria, és molt important la tasca de l'oposició de manera constant i diària".
"Un municipi de 50.000 habitants té 25 regidors i fins a 15 dedicacions exclusives. La Llei de règim de bases locals entén que en un municipi gran l'oposició en té un paper fonamental", avançant-se al que passarà en poc menys de quatre anys, diu el batle Oliver, que afegeix que es tracta de "dignificar la feina política. En el món real la gent fa feina i perd hores per dedicar-les al servei del ciutadà".
Així mateix, el ple va aprovar la dedicació del delegat de Cultura i Participació Ciutadana, Ferran Montero, que passa ara a ser exclusiva, amb una retribució bruta de 41.302,06 euros l’any en 14 pagues. Montero assumirà a partir d’ara també les delegacions territorials de Cala Murada, Cales de Mallorca i s’Estany d'en Mas.