Manacor vol acollir els nouvinguts
L'Ajuntament ha editat una guia d'acollida després que, en els primers quatre mesos de l'any, hagin arribat prop de 400 famílies noves
PalmaL'Ajuntament de Manacor ha editat una guia amb informació bàsica del poble i adreçada als nouvinguts, amb l'objectiu d'ajudar-los a integrar-se en el municipi. En concret, el llibret recull els principals punts d'interès i informació sobre els processos d'empadronament, d'obtenció de la targeta sanitària i escolarització, entre d'altres. Amb 20 pàgines dividides en 15 capítols, el document recull des d'informació sobre els cursos de català que ofereix l'Escola Municipal de Mallorquí com els horaris i les línies del transport públic, passant per una agenda cultural.
La iniciativa reforça l'actual servei municipal d'acollida, que s'aplica d'ençà de la pandèmia, quan es va implementar un triatge en què els treballadors i educadors socials es reuneixen amb els nouvinguts. S'ha editat en català, castellà, anglès, alemany i àrab, i es podrà trobar a l'Ajuntament de Manacor i als principals centres d'interès, com ara els centres de salut, l'Hospital o els centres educatius del municipi.
"Es tracta d'obrir les portes de l'Ajuntament de Manacor als nous manacorins, que coneguin no només els serveis que els oferim, sinó que també coneguin els seus drets i els punts bàsics de l'entorn i la societat que els acull", ha explicat el batle de Manacor, Miquel Oliver, qui ha insistit que "la informació oficial ha de ser directa i clara".
Prop de 400 famílies han arribat a Manacor des del gener
Aquesta Guia d'Acollida Municipal és un recurs que pretén facilitar el procés a través del qual les persones immigrades adquireixen els recursos necessaris per desenvolupar-se de manera autònoma i en igualtat d'oportunitats a la societat d'acollida. Cal destacar que durant els primers quatre mesos de l'any han arribat 389 persones al municipi, la majoria de les quals (220) tenien DNI i la resta (169), passaport. En general, es tracta de les persones que arriben per porta, passen pel servei de triatge i demanen orientació i assessorament.
Manacor, un poble que vol acollir els nouvinguts
El procés d'acollida a Manacor es fa en xarxa, ja que, a més de la recepció i orientació per facilitar la informació bàsica de l'entorn, els drets i deures, recursos existents, etcètera, també es posa a l'abast l'accés al coneixement de l'entorn i l'aprenentatge de la llengua. En aquest sentit, l'Escola Municipal de Mallorquí i els Serveis Socials fa tres anys que duen a terme programes d'acolliment lingüístic, en què les persones nouvingudes poden obtenir el certificat de Català A1 enfocat al coneixement de l'entorn. "Viure a Manacor és més que només dormir-hi; és fer-hi vida, habitar-hi, amb totes les implicacions que això comporta; és trepitjar els carrers, les places, els serveis, les botigues, ocupar els espais. Per això és important que l'Ajuntament estigui a l'altura", ha dit Gomila. "Tenim clar que no podem eludir la competència que tenim com a administració d'acollir, assessorar i acompanyar", ha conclòs el batle Oliver.