Manacor
Part Forana06/02/2024

Manacor controlarà amb un xip que els seus establiments reciclin com toca

L’Ajuntament amplia el porta a porta a la ciutat i a Portocristo fins arribar a prop del 50% d’habitatges

Sebastià Vanrell
i Sebastià Vanrell

PalmaL’Ajuntament de Manacor controlarà, a través d’un xip intel·ligent, si els 840 establiments comercials i de restauració recliclen de manera correcta i podrà estar-hi més a sobre perquè la separació de fraccions estigui d’acord amb la seva activitat. Aquesta ampliació del servei de recollida selectiva és una de les novetats importants que s’han donat a conèixer aquest dimarts des de l’àrea municipal de Medi Ambient, i que entrarà en funcionament a partir del proper 4 de març.

La recollida comercial porta a porta passarà de les dues fraccions actuals (paper-cartró i vidre) a cinc (paper-cartró, vidre, orgànica, envasos i rebuig), cosa que suposa un avenç significatiu en la implantació del canvi de model que impulsa el Consistori. Aquests 840 establiments comercials inclouen bars, restaurants i cafeteries, botigues i comerços, oficines i perruqueries. 

Cargando
No hay anuncios

La recollida, que tindrà un calendari específic, es farà davant cada establiment i l’Ajuntament de Manacor podrà monitoritzar la correcta separació dels residus i el seu corresponent dipòsit mitjançant un dispositiu que s’instal·larà a la façana, com ja s’aplica a altres municipis, i que l’operari de recollida registrarà en el moment d’emportar-se el contenidor pertinent.

El porta a porta arriba al 50% 

També el proper 4 de març, un total de 2.384 habitatges de la ciutat de Manacor i 655 habitatges de Portocristo s’incorporaran al servei de recollida de residus porta a porta. D’aquesta manera, 5.509 habitatges totals de la ciutat i 2.555 habitatges del port disposaran d'aquest sistema de recollida selectiva, còmode i eficient. 

Cargando
No hay anuncios

A Manacor s’incorporaran les zones compreses entre la cara interna de l’avinguda del Ferrocarril, el passeig de na Camel·la inclòs, i totes les travessies del carrer d’Artà fins a l’avinguda de Baix del Cós (no inclosa) i el carrer de Menéndez Pelayo (tampoc inclòs). Pel que fa a Portocristo, s’hi afegeixen els habitatges compresos entre la zona del Riuet, el carrer de Muntaner i el carrer de Bordils.

Aquesta ampliació, que se suma a les fases d’implantació iniciades l’octubre de 2019 i que s’han anat ampliant des d’aleshores, suposarà un increment d'un 43% a Manacor i un 29% a Portocristo, per la qual cosa el total d’habitatges dins zona porta a porta als dos principals nuclis del municipi arribarà gairebé al 50%. Així ho han anunciat en roda de premsa el batle de Manacor, Miquel Oliver; el delegat de Medi Ambient, Sebastià Llodrà; la delegada de Portocristo, Antònia Llodrà, i el tècnic municipal de Medi Ambient, Antoni Pascual. 

Cargando
No hay anuncios

“El canvi de model no seria possible sense les persones que cada dia a ca seva o al seu negoci prenen la decisió de separar correctament els residus, per la qual cosa arribar a tothom és fonamental”, ha assegurat el delegat de Medi Ambient, Sebastià Llodrà. “Provocam aquest canvi amb energia, empenta i amb passes fermes”, ha assegurat el batle de Manacor, Miquel Oliver.

Es preveuen reunions informatives per resoldre possibles dubtes, entre el 13 i el 28 de febrer a diferents espais de Manacor i de Portocristo. Així mateix, l’Ajuntament també preveu la instal·lació de punts informatius a la via pública les primeres setmanes d’implantació amb l’objectiu que la informació arribi al màxim de ciutadans possibles. 

Cargando
No hay anuncios

El sistema de recollida porta a porta es començà a implementar l’octubre de 2019 a la zona de Sa Torre de Portocristo i a tot el nucli de Son Macià. Paral·lelament, s’instal·laren els contenidors de matèria orgànica a Portocristo i s’Illot. El gener de 2020 es començà a implantar al centre de Portocristo i a l’abril, al centre de Manacor. Al juny, s’instal·laren els contenidors de matèria orgànica a la zona de Llevant de Manacor. Al gener de 2021, contenidors de matèria orgànica a l’avinguda de Portugal i al juny s’amplià a tot Manacor i a tota la zona costanera. A l’abril, s’amplià novament la recollida porta a porta a l’avinguda del Torrent i al carrer d’Antoni Galmés Folklorista. Finalment, pel febrer de 2023, a la barriada de Fartàritx de Manacor. 

Cal recordar que el canvi de model en la recollida ha anat acompanyat des del 2020 amb la introducció d’una tarifa reduïda adreçada a particulars, establiments i empreses, amb la qual es bonifica la bona pràctica del reciclatge tant en zona de contenidors com en zona de recollida porta a porta, dels 169 de la tarifa general a 114 euros. La campanya d’adhesió a la tarifa reduïda d’aquest 2024 està oberta a noves sol·licituds fins dia 29 de febrer.