Feminismes
Part Forana07/06/2024

Manacor dedicarà un carrer a l'activista feminista Antònia Matamalas

L'Ajuntament es compromet a iniciar els tràmits que hauran de ser votats per majoria simple del ple municipal

Sebastià Vanrell

PalmaL'activista feminista i fundadora del col·lectiu Dones de Llevant, Antònia Matamalas (finada el passat 23 de gener), tindrà un carrer o una plaça amb el seu nom al municipi de Manacor. Així ho ha fet saber avui el batle Miquel Oliver (Més-Esquerra) després que diumenge migdia diverses associacions i col·lectius locals demanassin expressament el reconeixement institucional a una figura cap dalt en la lluita dels drets de la dona a Mallorca.

"Feia mesos que des del consistori ho teníem present, però crèiem necessari també que la idea fos primer impulsada per alguna altra entitat. Ara que sabem que és així ens comprometem a posar-nos al capdavant institucionalment per fer-ho possible dins enguany", ha dit Oliver, que recorda que ara "hauran de ser els altres grups polítics amb representació qui també es mullin", en referència que la proposta que arribi a ple per canviar el nom d'un carrer o plaça pel d'Antònia Matamalas ha d'anar amb el suport d'una majoria simple de l'Ajuntament, és a dir per onze dels vint-i-un regidors i regidores que componen el ple. Ara mateix l'equip de govern (Més-Esquerra, AIPC) en suma només nou.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa als terminis i possibilitats que s'obrin, l'ajuntament manacorí és clar: no fa falta convocar la comissió especialitzada perquè, per exemple, substitueixi algun nom amb reminiscències feixistes, sinó que es podria fer reemplaçar-ne un altre de 'normal'. I és que a Manacor, encara que fa uns anys va 'netejar' el seu mapa local de vies i places amb noms clarament franquistes, sí que encara en queden alguns que hi evoquen, com Via Roma, Alemanya o Via Portugal.

Actualment, només vuit dels gairebé 150 carrers, rondes o places locals porten nom de dona, tres dels quals fan referència a religioses: Santa Catalina Tomàs, sor Rosa Parera o sor Magdalena Nadal; un altre carrer està dedicat a la màrtir paleocristiana Balèria, una plaça en record a ses Perleres (atesa la tradició per la manufactura de la perla artificial), el carrer dedicat a la ballarina Nunsi Elegido o el més recent carrer de les Pageses, al polígon agroalimentari a prop de la carretera de Felanitx. Un dèficit que l'Ajuntament està decidit a corregir.

Cargando
No hay anuncios

Homenatge i record

El passat diumenge migdia, el mateix col·lectiu Dones de Llevant i l'Assemblea Antipatriarcal de Manacor van retre un homenatge sentit a Matamalas al Teatre Municipal. Un acte emotiu i reivindicatiu a parts iguals, on també participaren d'altres entitats socials com l'Altra Senalla o representants dels instituts de Manacor i Porto Cristo, així com familiars i membres de l'Ajuntament. Va servir precisament per fer palesa la necessitat de recordar-la d'una manera més permanent i decidida al seu poble.

Cargando
No hay anuncios

"Pensàvem que era una reivindicació necessària, que l'administració no sols s'impliqui participant en un acte sinó que actuï d'una més decididament en aquest sentit", explica Margalida Gelabert, representant de l'Assemblea Antipatriarcal. "A més de ser una persona extraordinària, Antònia era una reivindicativa i no sols en causes feministes, sinó de protesta enfront, entre altres coses, el poc respecte que molts cops tenen les institucions cap a les entitats".

Tant el col·lectiu com l'Assemblea aprofitaren per recordar que el partit que actualment governa l'Ajuntament de Manacor, l'any 2019, quan era a l'oposició, ja va proposar la inclusió de més noms femenins pels espais urbans. "El que demanam, això sí, és que no sigui un carrer o plaça secundària dins Manacor".