Salut pública

Manacor demana a veïnats i hotels no tocar ni alimentar els moixos de carrer per por de la tinya

L’Ajuntament reconeix que s’estan fent proves de tinya a colònies de Cala Mendia i que substituirà menjadores i llits per evitar possibles nous contagis

Un dels moixos de la colònia de Manacor
Sebastià Vanrell
17/07/2024
2 min

PalmaL’Ajuntament de Manacor no vol que els casos de contagi humà de tinya detectats a Cala Mendia, a conseqüència de les colònies de moixos que proliferen sense control a la zona, pugui anar més enllà. Així, el regidor responsable de Medi Ambient, Sebastià Llodrà, explica que “s’informarà els establiments turístics sobre la importància que els seus clients no alimentin els animals que viuen a l’espai públic”. 

Segons recorda el Consistori manacorí “la Llei de benestar animal fixa que les agrupacions de moixos han d’estar controlades per part de l’Administració amb la col·laboració ciutadana amb l’objectiu de tenir una població de moixos sans i una relació d’equilibri amb l’entorn”, i que des de l’Ajuntament ja s’han tingut diverses reunions amb els col·lectius i persones que tenen cura de les colònies de moixos repartides pel municipi, a fi que hi hagi unes normes higièniques i de control clares.

Precisament en el cas de Cala Mendia, on els moixos es compten per centenars i on tan sols a l’avinguda d'Alfons XII ja n'hi ha fins a tres colònies, l’Ajuntament té previst substituir les menjadores i llits d’aquests animals “si n’hi ha”, per evitar possibles nous contagis, i desinfectar les zones de pas, a més de les més freqüentades per aquests animals. 

En aquests moments a Manacor no se sap amb certesa quantes colònies hi ha avui dia “perquè van augmentant cada dia”, reconeix Llodrà, que també diu que encara no n’hi ha cap d’autoritzada en els termes de salubritat que marquen els tècnics. En aquests moments, també, el Consistori està en el procés de redacció del nou reglament de benestar animal que farà efectiu un mapa més acurat i els drets i deures de les colònies, amb l’objectiu d’anar abaixant el nombre d’exemplars de carrer.

Manacor fa anys que fa feina amb la proposta del mètode CER (Captura-Esterilització-Retorn) amb la intenció de reduir el nombre d’individus, “però mai no fent servir el sacrifici com a sistema de reducció. Aquest mètode implica la col·laboració indispensable de les persones i entitats cuidadores dels moixos”.

L’alarma 

“L’Ajuntament, dijous, dia 11 de juliol, va tenir constància d’un possible cas de zoonosi (tinya) en una agrupació de moixos a Cala Mendia. A hores d’ara, només en tenim constància d’un cas que s’hauria produït per contacte estret amb un moix d’aquesta agrupació”, comenta Llodrà. “Davant aquesta situació, immediatament es va informar el Servei de Salut Ambiental de la DG de Salut Pública i Consum del Govern de les Illes Balears per comunicar aquest fet i tenir informació sobre les mesures a prendre”. 

“Així mateix, el CEPAD (l’empresa que el Consistori té contractada per a la recollida i assistència d’animals domèstics) va procedir a fer les proves mèdiques pertinents a un dels exemplars d’aquest agrupament de moixos i encara s’està a l’espera dels resultats”.

L’Ajuntament recomana no alimentar animals que viuen al carrer i no tocar-los. La proliferació de moixos al carrer també és conseqüència de l’abandonament d’aquests animals. “Allò desitjable seria que qui vulgui adoptar un moix s’adreci als centres d’acollida autoritzats. Recordam també que els animals domèstics han d’estar esterilitzats i han de dur xip”, insisteix el regidor.

stats