Recursos hídrics
Part Forana08/09/2022

Manacor-Felanitx, Tramuntana Nord i Eivissa se sumen a les zones de prealerta de sequera

Les unitats de demanda que ja estaven en aquest escenari són les del Pla de Mallorca, Artà, el Migjorn de Mallorca i Formentera

PalmaLes unitats de demanda (UD) que varen entrar en l'escenari de prealerta de sequera aquest agost són les de Manacor-Felanitx, Tramuntana Nord i Eivissa, segons dades de la Conselleria de Medi Ambient i Territori. Aquestes UD se sumen a les quatre que ja hi estaven: les del Pla de Mallorca, Artà, el Migjorn de Mallorca i Formentera. D'aquesta manera, només queden tres zones en escenari de normalitat, que són Menorca, Tramuntana Sud i Palma-Alcúdia. La directora de Recursos Hídrics, Joana Garau, ha explicat: "En aquestes situacions, allò que es preveu és que s'impulsin més les campanyes de conscienciació i més mesures d'estalvi d'aigua, a fi d'estirar al màxim la prealerta i evitar entrar en alerta i, sobretot, l'escenari d'emergència".

Garau ha apuntat també que "hi ha municipis que no tenen les infraestructures necessàries per fer front a l'increment de demanda", la qual cosa suposa posar en marxa estructures de reserves de garantia o prendre mesures de restriccions d'ús. La directora ha subratllat que això ho fa cada gestor –administracions públiques i empreses concessionàries– i que, a més, està previst que els municipis amb més de 20.000 habitants tinguin un pla d'emergència de sequera a part, com ara tallar l'aigua al vespre, abaixar la pressió, restringir l'ús d'aigua potable per netejar cotxes, etc. "Aquestes UD acaben d'entrar en prealerta i se'ls notificarà; ara bé, estam a l'espera de veure com evolucionarà la situació amb la propera pluja de la tardor, que pot començar per setembre" ha dit Garau, que ha destacat que "tot està relacionat amb el temps".

Cargando
No hay anuncios

Una altra dada rellevant és que, segons la directora de Recursos Hídrics, hi ha unitats de demanda que estan en situació de prealerta des de l'any passat: "El Pla va entrar en aquest escenari l'abril del 2021 i Artà, l'agost del mateix any". De tota manera, la situació no empitjora en aquestes UD, la qual cosa –ha dit Garau– "és una bona notícia". De fet, la directora també ha destacat que "entram molt sovint en prealerta durant l'estiu" i que dins el context de canvi climàtic "és normal". "Aquest estiu tothom està patint els efectes de l'alta temperatura, que fa augmentar la demanda d'aigua, i també l'increment de la pressió humana que ha ocasionat el turisme", ha afegit Garau.

Reserves hídriques

D'altra banda, la Conselleria ha afirmat en un comunicat que les reserves hídriques de les Illes Balears se situen en el 46% el mes d'agost, tres punts percentuals menys que el mes anterior i amb una situació igual a la de l'any passat. Per illes, totes pateixen descensos, exceptuant Menorca, que es manté igual que el mes passat, en el 43%. Mallorca passa del 53% al 49%; Eivissa, del 55% al 49% i Formentera, del 39% al 37%. Per part seva, la directora de Recursos Hídrics ha dit que els recursos "són baixos", però que és un xifra "que ja ha sortit en altres moments i no és una situació estranya". En qualsevol cas, Garau ha matisat: "No ens hem de relaxar i hem d'evitar el malbaratament d'aigua".

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a les dades de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), indiquen que, en el conjunt de les Illes Balears, l'agost ha estat un mes humit i lleugerament per sobre de la mitjana històrica. A més, el percentatge de precipitació interanual a l'Arxipèlag també és un 8% superior a la mitjana històrica. Si s'observa per illes, a Mallorca ha estat d'un 3%; a Menorca, d'un 19% i a les Pitiüses, d'un 33%. "Ha estat un mes humit i la pluja ha estat molt torrencial, la qual cosa té pocs efectes en les reserves dels aqüífers, perquè l'aigua no s'infiltra", ha explicat Garau. No obstant això, aquesta precipitació és positiva, ja que "refresca l'ambient i disminueix la demanda d'aigua uns dies".

Amb tot, la manca de precipitació típica de l'estiu i les extraccions d'aigües subterrànies han provocat un descens generalitzat a totes les UD. Tot i que, ara per ara, hi hagi set unitats de demanda que se situen en escenari de prealerta de sequera, considerant la situació actual i les tendències, la Conselleria ha apuntat que "és bastant probable que a finals de setembre les UD Menorca i Palma-Alcúdia també entrin en l'escenari de prealerta". La directora de Recursos Hídrics ha precisat que "gairebé la meitat d'aigua que s'empra és per a consum urbà" i que "el 80% d'aquesta és subterrània", per aquesta raó les mesures "van molt adreçades a la gestió urbana".