Manacor torna al Fons Mallorquí de Solidaritat per no aportar-hi res
L'equip de govern diu que només subvencionarà si es presenta factura de les inversions, cosa que no es fa, segons el president de l'entitat
ManacorL'Ajuntament de Manacor, a proposta de Volem (Podem), ha acordat reprendre la seva col·laboració amb el Fons Mallorquí de Solidaritat, sempre i quan la seva aportació estigui adequadament justificada. És a dir, només donarà una subvenció als Fons, que es dedica exclusivament a la cooperació internacional, quan aquesta entitat intermunicipal li presenti una factura de la inversió feta i a la qual es volen destinar diners de l'Ajuntament manacorí.
"És impossible facturar aquí el cost de projectes, com una escola, fets en països en desenvolupament, perquè l'aportació que Mallorca fa és conjunta dels ajuntaments, el Consell i el Govern. Tots els projectes que es financen amb l'ajuda de quasi tots els municipis estan adequadament controlats", explica el president del Fons, Joan Verger, batle de Montuïri. Per tant, l'acord de l'Ajuntament de Manacor té poc o gens de recorregut.
Manacor i Ariany són els dos únics municipis que no estan adherits al Fons Mallorquí de Solidaritat, creat el 1999. La capital del Llevant deixà de fer-hi aportacions el 2011, precisament perquè els serveis jurídics advertiren que l'ajuda que s'entregàs a l'entitat havia d'estar justificada amb "una factura". "La cooperació internacional no correspon als ajuntaments", diu la regidora de Serveis Socials, Maria Isabel Bauzà (PP). I afegeix que, "no es pot subvencionar una ONG que no actuï dins territori nacional".
La batlessa, Catalina Riera (El Pi), considera que el Fons pot presentar a l'Ajuntament de Manacor la despesa de publicitat de qualsevol acte divulgatiu que es faci a Manacor o a la comarca, i insisteix en el fet que, segons els tècnics de la tresoreria municipal, les ajudes han d'estar justificades.
Tant el PSOE com Més-Esquerra es mostren "estranyats" que la resta de municipis de l'illa no tinguin cap problema per fer aportacions al Fons Mallorquí de Solidaritat per a projectes de caire internacional i Manacor sí.
Darreres actuacions dels Fons
"Hem fet una canalització d'aigua potable a Nicaragua, un programa de salut infantil al Sàhara i de crear una cooperativa de treball per a dones a Burkina Faso, i ho hem fet amb fons dels ajuntaments de Mallorca", subratlla Joan Verger, que diu no entendre massa els obstacles que l'Ajuntament de Manacor veu a l'hora de sumar-se a les iniciatives solidàries que sí tenen el suport de la resta d'entitats locals de Mallorca.
L'acord municipal de Manacor permet tornar al Fons amb limitacions molt concretes: no es posarà un cèntim a la cooperació internacional que no arribi amb factura i sí es donarà suport a actes o projectes que es facin a nivell local o comarcal. Per a Volem "es difícil d'entendre aquest posicionament", que segons l'equip de govern "segueix criteris tècnics i jurídics". Segons Verger, Manacor és l'únic ajuntament que té problemes legals per aportar doblers a projectes de solidaritat internacional.