Manacor treu la Mulassa per saludar a l'inici de les festes de Sant Jaume

Bàrbara Durán ha estat l'encarregada de fer la crida des de la balconada de la casa consistorial

Molta gent ha seguit des de la plaça del Convent les danses de la Mulassa.
M. Barceló
18/07/2017
2 min

ManacorAmb canyes verdes al carrer i la crida a la festa en veu de la pregonera Bàrbara Durán, Manacor ha encetat les festes patronals de Sant Jaume tocades les 20 h. Ara bé, l’esclat de bulla l’ha posat la sortida de la Mulassa des la sala consistorial, des d'on ha iniciat després de les tres danses una cercavila pel centre de la ciutat convidant els veïns a participar en un programa festiu que té vuitada.

La proclamació festiva s’ha fet des de la balconada de la casa consistorial, des d'on el delegat de Festes, Mateu Joan, ha animat la gent a gaudir dels nombrosos actes d’esbarjo programats. El rector i els cavallers majors de l’any passat i l’actual també hi eren presents.

Bàrbara Durán, professora de música i investigadora, ha estat la cridanera que amb to potent ha fet el convit: "Vilans de Manacor, preneu els carrers del vostre poble, encamisau-vos d'alegria blanca, enceneu els focs dels festers, cremau la roba vella i el mal fat, incinerau els baleigs que us corquin les bigues d'una vida plena. Encamisau-vos, seguiu la crida dels geganters, dels castellers, dels balladors i dels sonadors, il·luminau amb la festa la nit manacorina".

Després de la lectura de la crida a la festa, dos cavallers de l’obreria de Sant Jaume han llançat el coet per donar el sus a una setmana festiva. La xaranga amb músics de la banda de Música de Manacor ha posat també la seva part perquè l’inici de festa hagi tingut tota l’empenta necessària.

Des de la plaça del Convent, vora l’Ajuntament, la comitiva s’ha dirigit cap als principals carrers del centre i ha acabat el recorregut al mateix punt de partida. La Mulassa ha quedat exposada a l’entrada de l’Ajuntament perquè pugui ser contemplada durant la setmana de festes.

La figura de la Mulassa té les arrels en l’època en què era costum rifar una mula per les festes de Sant Jaume. En aquells temps la bístia era exhibida pel poble durant alguns dies per tal que tothom pogués avaluar el seu aspecte i s’animàs a participar en la rifa. La Mulassa solia sortir una mica engalanada per fer-se més atractiva als ulls de la gent.

A partir d'aquest dimarts i fins al dia de Sant Jaume, Manacor es disposa a viure un dens programa d'actes culturals i jocs tradicionals que es recuperen de les festes antigues en honor al patró.

stats