Manacor tarda 40 anys a municipalitzar l'aigua de Cala Murada
El subministrament, gestionat per l'associació de propietaris, era "provisional" des del 1979
ManacorL'Ajuntament de Manacor ha iniciat el procés de reversió del servei d'aigua potable de Cala Murada, que des del 1979 estava en mans de l'associació de propietaris amb caràcter "provisional". La situació d'aquest servei, que l'Ajuntament vol municipalitzar a través de la Societat Anònima Municipal (SAM), pot resultar complexa, tenint en compte que l'únic pou que subministra la urbanització costanera és privat i té l'exclusivitat.
El PSOE, a través del regidor Sebastià Nadal, ha recordat que aquest anunci de reversió del servei ja es va fer "en roda de premsa ara fa més de dos anys". 40 anys després de posar la xarxa, la radiografia de les fuites d'aigua és prou alarmant: l'associació compra 460.000 m3 a l'any, però només en factura 250.000, la qual cosa significa que la meitat de liquid es perd pel camí.
Joan Llodrà, de MÉS-Esquerra, ha demanat que el projecte de municipalització s'agiliti i pugui ser aprovat abans que acabi l'actual mandat, una possibilitat que el regidor de Medi Ambient, Pedro Rosselló, veu factible "en un 85%". Després, l'Ajuntament haurà de decidir quin model de gestió aplica a aquest nucli costaner.
Cala Murada té 800 habitants durant l'hivern, una xifra que puja a 6.000 durant l'estiu. La urbanització està formada per 52 illetes circulars construïdes en un entorn de bosc mediterrani. A més d'una canonada d'aigua molt deteriorada, la cala té un 80% d'edificis sense clavegueram, cosa que obligarà l'Ajuntament a completar el servei de sanejament.
Neteja d'edificis municipals
D'altra banda, el Pacte de Govern (El Pi-PP-AIPC) ha aprovat treure a concurs el servei de neteja dels edificis municipals, amb un increment de mig milió d'euros respecte de l'actual concessió. Per a Volem es tracta "d'una canallada" 13 dies abans d'unes eleccions municipals, i una decisió que pot "deixar venut" el proper consistori, segons Joan Llodrà, de MÉS-Esquerra.
Per al delegat de Medi Ambient, Pedro Rosselló (PP), és un decisió inevitable "per no deixar penjat el servei de neteja" i que "han marcat els tècnics". Des del PSOE, la portaveu Núria Hinojosa es demana "per què el delegat cobra una nòmina si al final els que prenen les decisions són els tècnics".