Cales de Mallorca

Manacor planeja enderrocar tot un bloc abandonat d’apartaments a Cales de Mallorca

Ha sol·licitat 7,1 milions d’euros en subvencions al Govern, on s’inclou també la compra i rehabilitació en oficines municipals d’un antic minigolf de s’Illot

Visió general del bloc abandonat d’apartaments a Cales de Mallorca.
Sebastià Vanrell
31/01/2024
3 min

ManacorEls apartaments Topaz de Cales de Mallorca (la major zona hotelera de Manacor) fa més de deu anys que estan abandonats. Un període de degradació que ha provocat, a més d'enderrocs, vidres i pintades típiques d'un lloc sense vigilància, una trista història continuada d'ocupacions, avisos policials per renous, precintes o la instal·lació de punts de venda de droga. És per tot plegat que ara, aprofitant una subvenció europea canalitzada a través de la Conselleria de Turisme del Govern, l'Ajuntament de Manacor ha presentat el projecte per comprar i enderrocar tot el complex hoteler. "El que proposam és adquirir la parcel·la per després naturalitzar-la, bé creant un parc o bé habilitant-hi un aparcament", explica el batle manacorí i alhora regidor d'Urbanisme, Miquel Oliver (Més-Esquerra). "El passat 28 de desembre el conseller de Turisme ens va fer saber que s'obria una convocatòria per a dues línies de subvenció, a fi de millorar la imatge i els serveis de les zones turístiques".

Un detall de l'interior.

Precisament la segona, el termini de la qual va acabar ahir dilluns, especifica que és per a la renaturalització d'espais degradats i zones saturades madures d'una sèrie de municipis illencs, entre els quals es troba Manacor. "Fa estona que volem reconvertir i esponjar zones com aquesta, tenim un deute històric de manca d'inversions a Cales (nucli pendent encara de recepcionar de manera definitiva), ha dit avui dematí Oliver davant una desena de veïns concentrats als Topaz.

Ara la passa següent, la més urgent en cas que el Govern concedeixi els 4,8 milions d'euros en què l'Ajuntament ha taxat el projecte, és la de trobar tots els propietaris dels apartaments per tal de fer-los l'oferta de compra. I és que, segons apunta el Consistori, l'immoble pertany a tres fons d'inversió distints, un dels quals, que en té el 23%, ja ha expressat la seva voluntat de vendre.

Un altre espai dels apartaments abandonats.

De fet, el Consistori manacorí ja té preparat un calendari per tenir llesta tota l'operació abans del 31 de desembre d'enguany quan, segons consta a la subvenció, tot hauria d'estar llest. L'equip de govern d'esquerres es marca fins a final del pròxim mes d'abril per fer efectiva l'adquisició i fins al juliol per a la licitació de les obres d'enderroc. "A partir d'aquí deixarem passar la temporada alta per no causar perjudicis als hotels i veïns propers, per després començar de nou i deixar-ho tot enllestit a partir de setembre.

De minigolf a oficines municipals

L'altre projecte presentat per l'Ajuntament a les subvencions del Govern és l'adquisició de la parcel·la de l'històric Minigolf Olé de s'Illot, per reconvertir-la en una zona de serveis i oficines municipals. Tot plegat per un import valorat en una mica més de 2,3 milions d'euros.

"Esperam que el Govern entengui i valori aquesta demanda que durant anys han fet els veïns del nucli", explica la regidora de Portocristo i s'Illot, Antònia Llodrà (AIPC), tot recordant que ja l'any 2018 el ple manacorí va aprovar per unanimitat la reconversió de l'espai abandonat, tot d'una que fos possible.

Segons ha dit el també regidor Ferran Montero (Més-Esquerra), "no només són demandes turístiques, sinó un acte de responsabilitat per part de l'Ajuntament, en el cas de Cales de Mallorca, per esbucar una imatge tan degradada com aquesta". "És per respecte i per tallar d'arrel uns problemes que fa anys que estan estancats i convertir-los en llocs útils", ha afegit la regidora municipal de Turisme, Júlia Acosta (AIPC). L'Ajuntament espera que dins aquest mes de febrer la Conselleria de Turisme doni llum verda als projectes.

stats