Manacor

Manacor es posiciona com a referent en l’accessibilitat a les platges urbanes

Prop de 50 persones amb mobilitat reduïda han pogut beneficiar-se aquest estiu del servei de cadires amfíbies o dels banys assistits per professionals especialitzats

Manacor es posiciona com a referent en l’accessibilitat a les platges urbanes
Sebastià Vanrell
08/10/2024
2 min

PalmaManacor ha fet una passa endavant aquest estiu en la inclusió i l’accessibilitat a les seves platges a partir de la implementació d’un servei especialment pensat per a persones amb mobilitat reduïda. Aquesta iniciativa, impulsada per l’Ajuntament a través de la Delegació de Turisme i la SAM (Empresa de Serveis de Manacor), s’ha posat en marxa a tres de les platges més emblemàtiques del municipi: s’Illot, Portocristo i es Domingos Petit.

El servei, que inclou la disponibilitat de cadires amfíbies per al bany assistit, ha permès que més de 50 persones, principalment majors de 60 anys, hagin pogut accedir a la mar amb comoditat i seguretat. Júlia Acosta, delegada de Turisme, ha destacat la gran acollida que ha tingut aquesta iniciativa: “L’acceptació social ha estat molt positiva. És un servei que dona resposta a una necessitat important i permet gaudir del litoral a qui, habitualment, ho té més difícil.”

Ernest Murcia, responsable de la coordinació del servei de socorrisme, ha explicat que els usuaris poden accedir al servei sol·licitant l’assistència als punts de vigilància de les platges. Aquest servei no només proporciona l’equipament necessari, sinó que també disposa de suport personalitzat, especialment per a persones grans que requereixen més ajuda per accedir a l’aigua.

Entitats com ‘Amb els 5 sentits’ han aprofitat aquesta oportunitat per oferir activitats de bany adaptat als seus usuaris. Maria del Mar Garcia Pou, portaveu de l’associació, ha destacat que aquest servei ha facilitat molt la seva tasca: “Abans, moltes persones només podien mirar l’aigua des de la distància. Ara, gràcies a les cadires amfíbies, poden gaudir de la mar cada setmana.”

El president de la SAM, Sebastià Llodrà, ha expressat la voluntat de l’Ajuntament d’estendre aquest servei a més platges del municipi. “L’objectiu és garantir que totes les persones, independentment de les seves capacitats físiques, puguin gaudir de l’espai públic. Amb aquest projecte, volem fer una passa més cap a una accessibilitat universal i continuar millorant les nostres platges”.

La majoria són majors de 60 anys

El servei ha estat utilitzat aquesta temporada per un total de 49 persones entre els mesos de juliol i setembre. Dels usuaris, la majoria són persones majors de 60 anys, que representen el 65% del total amb 32 usuaris en aquesta franja d’edat. Altres grups inclouen sis usuaris d’entre 46 i 60 anys; cinc d’entre 26 i 35 anys; tres d’entre 18 i 25 anys; dos d’entre 36 i 45 anys, i un usuari menor de 18 anys.

Pel que fa a l’ús dels diferents equipaments disponibles per facilitar l’accessibilitat, les cadires amfíbies han estat les més demanades, amb 24 usos registrats. Altres equipaments com les gandules i els caminadors han estat menys utilitzats, amb tres i dos usos respectivament. També s’ha fet servir material de flotació en cinc ocasions.

A més dels equipaments físics, el servei ha ofert bany assistit, un suport molt valorat, que ha estat utilitzat 39 vegades. També hi ha hagut 12 persones que han requerit altres tipus d’assistència per poder gaudir de l’experiència de bany a les platges del municipi. Aquestes dades mostren l’èxit d’aquesta iniciativa, que ha permès garantir l’accessibilitat i una experiència segura.

stats