Part Forana 10/09/2024

Manacor proposa fer Aurora Picornell i les Roges del Molinar filles adoptives del poble

Vox argumenta que és una iniciativa "que fomenta l'odi" i Més-Esquerra contraataca dient que Vox "put a Espanya inculta i franquista"

Sebastià Vanrell
2 min
La proposta és una iniciativa del PSOE de Manacor

PalmaAurora Picornell i les anomenades Roges del Molinar, afusellades la nit de Reis de 1937 al cementiri de Son Coletes de Manacor i trobades el mes de desembre 2021 són a prop de ser anomenades filles adoptives del poble. Així ho ha aprovat el ple municipal d'aquest dilluns tot i els vots en contra dels dos regidors de Vox, però amb les sis abstencions del Partit Popular.

La proposta, feta pel PSOE manacorí a partir d'una moció, defensava distingir tant Picornell com les seves companyes Belarmina González Rodríguez, Catalina Flaquer Pascual i les seves filles Antònia i Maria Pasqual, totes lluitadores antifeixistes i conegudes com les Cinc del Molinar, amb el màxim títol que pot concedir el Consistori a una persona no nada al municipi. "Totes elles són un símbol de lluita i valors democràtics, per això creim que s'ha de fer una passa més i fer-los un reconeixement públic. Perquè aquí els arrabassaren la vida i aquí han estat durant 85 anys en silenci, com a símbol de la lluita antifeixista", ha assenyalat la portaveu socialista Núria Hinojosa.

Per la seva banda i fruit de la polèmica protagonitzada pel president del Parlament Balear, Gabriel Le Senne, en esqueixar una foto d'Aurora Picornell durant un debat sobre memòria històrica a la cambra, el portaveu de Vox a Manacor, Esteve Sureda, ha assenyalat que la proposta "crea moltíssim d'odi. L'any 1937 no hi érem ni nosaltres ni vostès, i per això no som dignes de jutjar ningú". 

"És tan respectable la seva posició com la meva, senyora Hinojosa. Aquestes dones ja tenen el seu reconeixement al Molinar" ha dit Sureda, que pensa que el nomenament seria "una ofensa a les víctimes del comunisme" i que els seus valors "són sinònims de destrucció i conflicte". "No hem d'alimentar la divisió i la confrontació que ens fan d'un poble i d'una Espanya millor", ha criticat el portaveu d'extrema dreta.

En canvi, el Partit Popular s'ha volgut desmarcar dels seus socis al Govern supramunicipal i la seva portaveu, Maria Antònia Sansó, ha valorat la moció de manera neutra al·legant "que primer se n'ha de xerrar molt" i s'ha d'arribar a un acord de consens entre totes les forces polítiques.

"Vox put a Espanya rància"

Finalment l'equip de Govern ha reaccionat amb certa sorpresa a la moció socialista i Sebastià Llodrà, regidor de Més-Esquerra, ha carregat contra el "postureig" del PSOE al mateix temps que ha dit que "plogui, nevi o s'acabi el món, sempre anirem contra el feixisme", donant a entendre que donarien suport perquè la proposta tiràs endavant. "Hem de combatre la incultura de l'extrema dreta. Le Senne put a Espanya rància, Vox put a Espanya inculta i a Espanya franquista", ha acabat.

Ara només falta que s'iniciï l'expedient per començar a fer un camí que el batle de Manacor, Miquel Oliver, ja ha anunciat que "no s'iniciarà fins que estiguem segurs que tenim les sis setenes parts dels vots a favor perquè es pugui aprovar", el que significa el suport de 18 dels 21 regidors manacorins, fet que implica convèncer part dels sis del PP.

stats