El Govern inicia la recollida de mostres d'ADN per identificar les víctimes de Son Coletes

S’han localitzat els familiars d’una cinquantena de víctimes que podrien estar enterrades al cementeri de Manacor

Cartell informatiu de la recollida d'ADN./ CONSELLERIA D'ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES I MODERNITZACIÓ
Ara Balears
26/08/2020
2 min

ManacorLa Conselleria d’Administracions Públiques i Modernització, a través de la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern, ha començat la recollida de mostres d'ADN per a aquelles persones que sospiten que podrien tenir algun familiar víctima de la repressió franquista enterrat a Son Coletes. De moment, es tenen localitzats els parents d’una cinquantena de víctimes que podrien haver estat enterrades a Manacor.

La institució fa una crida i demana que els interessats es posin en contacte amb la Direcció General de Memòria Democràtica del Govern, a través del correu memoria@sgapm.caib.es o del telèfon 971 17 89 85. L’objectiu d'aquesta iniciativa és recopilar tanta informació com sigui possible sobre familiars de represaliats i represaliades a Son Coletes, una informació que pot resultar essencial en el procés d’identificació de les 18 víctimes que s’han localitzat en aquesta primera fase d’intervenció del Pla de fosses del Govern de les Illes Balears.

La llista inicial és fruit de la feina feta en col·laboració amb l’associació Memòria de Mallorca, el Comitè de Son Coletes i l’historiador Antoni Tugores, i que s’ha coordinat amb la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de les Illes Balears. A tots aquests familiars se’ls aplicarà el protocol d’ADN que ara posarà en marxa l’empresa contractada pel Govern, ATICS.

La crida per localitzar possibles familiars de les víctimes de Son Coletes rep la col·laboració del Consell de Mallorca i dels ajuntaments de Manacor, Sant Llorenç des Cardassar, Artà, Vilafranca de Bonany, Petra, Algaida, Porreres i Felanitx. Se sospita que algunes de les víctimes enterrades al cementeri de Manacor procedien d'aquests municipis.

Protocol d’ADN

Una vegada finalitzades les tasques d’excavació i exhumació, l’equip d’especialistes en antropologia física i forense d’ATICS ha estat analitzant i estudiant les restes esmentades al laboratori, ubicat dins les mateixes instal·lacions del cementeri de Son Coletes. D’aquest estudi se n’han d’extreure les característiques físiques i les evidències de les lesions relacionades amb les circumstàncies de la mort de cadascun dels individus localitzats.

La següent fase d’estudi, que s’obre ara, inclou la recollida de totes les dades genètiques dels familiars de les possibles víctimes que varen ser enterrades al cementeri de Son Coletes per tal de creuar-les amb les restes òssies localitzades. S’activa, per tant, el protocol d’ADN de les restes i dels possibles familiars vius, que inclou l’elaboració d’arbres genealògics i la recollida de les dades físiques de cada víctima –com ara antecedents mèdics i clínics.

Durant les primeres setmanes del mes de setembre, els tècnics d’ATICS donaran una cita individualitzada a cada família per poder recollir tantes dades i informació com sigui possible de les persones desaparegudes, abans de la seva mort. Es convida a aportar qualsevol record, fotografia o objecte personal per facilitar la investigació.

A la vegada, s'informarà els familiars del procediment que s’utilitzarà per a la identificació genètica i de les limitacions que té aquesta anàlisi. També es recull informació genealògica i s’inicia la recollida de mostres biològiques de familiars adients per a la identificació.

Posteriorment, el material genètic serà analitzat als laboratoris de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra, on l'ADN dels familiars es creuarà amb el de les restes òssies localitzades.

stats