Part Forana
Part Forana 16/07/2024

Els estrangers forcen la barrera de Cala Deià per accedir-hi amb el cotxe

No respecten les limitacions d'accés de vehicles que es varen posar perquè el paratge no superi un aforament màxim

Victòria Pons
2 min
Els visitants forcen la barrera per poder baixar a la Cala de Deià amb el cotxe.

DeiàÉs un fet recurrent: els estrangers forcen la barrera que limita l'accés a la Cala de Deià; baixen del cotxe, l'aixequen amb la mà i passen amb el vehicle. Quan ho fan, el sistema automàtic s'espenya, deixa de funcionar. "Només fa un mes i mig que està activa i el tècnic ja ha hagut de venir un parell de vegades", afirma Policia Local. Per la seva banda, la regidora de l'Ajuntament de Deià Gabriele Mariane Poppelreuter considera que aquests actes d'incivisme venen per "la mala educació de molts de visitants". "No es pot tolerar de cap manera", afirma.

Quan l'aforament del pàrquing de la Cala de Deià és complets, els turistes aixequen la barrera per accedir-hi.

Cala Deià és un indret especialment afectat per la turistització. Per això, fa dos anys l'Ajuntament va instal·lar una barrera automàtica que limita l'accés de cotxes dels no residents, però no ha estat fins enguany que ha començat a funcionar: "La barrera es va instal·lar a finals de l'estiu del 2022; l'any passat no la vàrem posar en marxa, però aquest any, sí. Fa un mes aproximadament que funciona", explica Poppelreuter. El seu objectiu és el d'evitar la saturació de vehicles a l'entrada d'una cala tan visitada com aquesta, ja que fins ara "es formaven uns embossos molt grans i, en cas d'accident o incendi, els professionals no hi podien accedir", apunta la regidora. El pàrquing de la cala té una capacitat de 75 cotxes i, encara que la barrera estigui en funcionament, han arribat a baixar-ne 400 en un dia.

Cap a les 12 h, l'aforament ja sol estar complet i la barrera es tanca per impedir que els vehicles continuïn baixant. Un panell informatiu avisa amb un "COMPLET" en vermell. Però, tots i els senyals –que són ben clars i visibles–, els visitants que volen arribar a Cala Deià en cotxe no tornen enrere i esperen enmig de la carretera que la barrera es torni a obrir. Un darrere l'altre, s'hi van aturant els cotxes fins a formar una filera que, segons la Policia Local, "moltes vegades arriba al poble". "Fins i tot et demanen si poden quedar enmig de la carretera a esperar", assegura un agent municipal. Els veïns alerten que "aquestes cues enmig de la carretera són un perill per a tothom". A més, "impedeixen a la gent de Deià circular, ja que has d'envair el carril contrari per continuar el trajecte", afirma un deianenc. "Això és cada dia, de dilluns a diumenge, de maig a octubre", confessa el policia que controla la barrera en les hores més conflictives del dia.

Els cotxes esperen enmig de la carretera que la barrera de la Cala de Deià s'aixequi.

Els deianencs confessen estar cansats de la massificació que sofreix la cala: “Amb tota l’aglomeració se’ns han llevat les ganes d’anar-hi; està plena de gent”, afirma Lluc, resident del poble. “Jo no hi baix de tot l’estiu”, admet.

stats