La meitat dels pobles de Mallorca no tenen oficina postal per votar per correu
Els habitants de 26 pobles que vulguin exercir aquest dret s'hauran de desplaçar a un altre municipi
SóllerL'aïllament en molts serveis i també en mobilitat a la Part Forana de Mallorca no és cap novetat. Tenen escasses freqüències –o directament nul·les– que els connecti amb transport públic, es queden sense oficines bancàries i ara: tenen díficil exercir el vot per correu amb vista a les eleccions del 28 de maig.
El fet és que a Mallorca, la meitat dels municipis (26), que aglutinen 65.000 habitants, no tenen oficina postal. Les conseqüències? Tots els residents d'aquests pobles que estiguin interessats a exercir el seu dret de votar per correu es veuen obligats a desplaçar-se a un altre municipi. Ara bé, en el cas que aquestes persones no disposin de vehicle particular, o senzillament, vulguin desplaçar-se en transport públic, la dificultat augmenta. I és que no cal recordar que les eleccions cauen, com sempre, en diumenge, el dia que el transport públic ofereix menys horaris.
La gravetat de la situació recau que moltes persones que fan servir aquest sistema, a més dels que són de viatge, són la gent gran i també les persones amb mobilitat reduïda. Aquests dos perfils sovint tenen menys possibilitats de conduir, una dificultat que augmenta si coincideix que viuen en un d'aquests 26 municipis que no disposen d'oficina de Correus ni tampoc d'un servei de transport públic fluid, un fet prou probable.
De fet, només un d'aquests pobles té línia de bus o tren amb tots els seus veïns i aquesta excpeció és Fornalutx. La resta no tenen transport públic amb tots els pobles amb qui fan frontera, només amb alguns.
El vot per correu, una servei en augment
A més, cal destacar que el vot per correu és un servei que creix any rere any a les Illes. En les darreres eleccions del 2019, es va disparar en un 27% a les Balears, quan 33.704 persones exerciren aquest dret. També el 2015 es registrà un augment respecte del 2011 quan varen passar del 13.000 als 27.000 vots postals en quatre anys.