Troben 15 assassinats més a les fosses de Son Coletes

En total ja són 52 els cossos descoberts a les excavacions que entren a la fase final

Imatge de les excavacions de Son Coletes.
07/12/2021
2 min

Una cullera, una imatge del Sant Crist de Manacor i una clau per tornar a casa són alguns dels objectes que s'han trobat a les fosses de Son Coletes i que ajudaran a identificar els 15 assassinats durant la Guerra Civil que han aparegut en aquesta fase de les excavacions al cementeri de Son Coletes de Manacor. L'equip tècnic treballarà una setmana més sobre el terreny, però donarà per acabades les tasques aquesta setmana i fa una crida per recollir mostres d'ADN i identificar les víctimes.

En total, ja són 52 els cossos que s'han trobat al cementeri de Manacor durant les exhumacions de 2021, 77 si hi sumam els trobats en la primera fase, segons ha explicat l'arqueòloga del grup Aranzadi, Almudena Garcia Rubio, qui, juntament amb Àtics, s'encarrega de la investigació. Cal destacar que 36 de les persones que s'han trobat estaven col·locades en posició primària, és a dir, les varen matar allà mateix.

Les tasques d’excavació s’han centrat en un total de sis fosses trobades. Tres s’han començat a excavar durant aquesta segona fase i s’hi han trobat 19 víctimes. Les altres tres són continuacions de les fosses excavades en la primera fase, que es va dur a terme l’any passat. La continuació de la fossa 1, ubicada a la zona enjardinada, es va trobar buida. En canvi, a la fossa 2 s’hi varen localitzar les restes de dues víctimes més. Pel que fa a la fossa 3, que s'està excavant ara i on durant la primera fase es descobriren els cossos de sis milicians de les tropes del capità Bayo, de moment s'hi han trobat les restes de 15 persones.

Així ho han explicat els tècnics a la presidenta del Govern, Francina Armengol, que ha visitat aquest dimarts les excavacions amb el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, juntament amb autoritats municipals que han coincidit en unes disculpes a la societat i als familiars pel retard en aquests tipus d'investigacions. "Son Coletes va ser un camp d'extermini amb tot l'horror que això suposa", ha dit Armengol, que ha insistit en el fet que és necessari recuperar i fer justícia per tenir "una democràcia plena".

A més, representants de Memòria de Mallorca, que també han visitat les excavacions, han assegurat que estan satisfets perquè "van sortint veritats que han estat negades durant anys", ha explicat la portaveu de la comissió de Son Coletes i representant dels familiars, Maite Blázquez Losa.

stats