Comerç
Part Forana30/09/2022

Els mercats setmanals sobreviuen malgrat la pujada de preus

El perfil dels clients habituals és de persones majors i jubilades que tenen el costum d'anar a comprar a plaça

PalmaEls mercats setmanals a diferents indrets de Mallorca sempre han estat un costum dels locals i un atractiu pels turistes. Ara com ara, les paradetes aguanten el consum, però la pujada dels preus ja es nota en certs aspectes. Joan Forteza, regidor d'esports, fires, festes i mercats d'Andratx, apunta: "La pujada del carburant que afecta els comerciants que no són d'aquí i l'augment de preus, ha fet que alguns placers deixin de venir". Per la seva part, María José Fernández, la regidora d'empresa, mercats i consum d'Inca, assegura que, malgrat les circumstàncies, continuen tenint llista d'espera i que el nombre de paradetes es manté en unes 250. De fet, a la capital del raiguer fins i tot han recuperat un mercat que fa uns anys es va deixar de fer: el dels encants, que té lloc cada diumenge a la plaça del bestiar.

Agüi Lobo, regidora de benestar social, sanitat i mercats d'Alcúdia, subratlla: "El mercat d'Alcúdia, que es fa dimarts i diumenge, continua sent un dels que més afluència té en tot Mallorca". Lobo ha explicat que el mercat ja no es pot ampliar més –també té unes 250 paradetes– i que no han notat cap baixada en el nombre de placers. D'altra banda, el regidor de comerç, fires i mercats de l'Ajuntament de Felanitx, Rafel Rubio, assegura que l'efemèride continua funcionant amb un centenar de paradetes: "Han nascut noves tipologies de parades com ara la de cervesa artesana i, a més, ara apostam per un nou concepte de mercat on intentam donar pes a l'oferta gastronòmica, ja que volem que anar al mercat sigui una experiència".

Cargando
No hay anuncios

Quant al perfil de clients, els compradors solen similars en tots els municipis: "El consumidor d'aquests mercats és gent major que no fa feina, un client habitual també en els mesos d'hivern que ve amb la senalleta i compra aliments de quilòmetre zero", diu Rubio. Ara bé, també hi van restauradors que cerquen producte de qualitat, com assegura Fernández, o gent que té la tradició d'anar a fer la volta i amb l'excusa berenar. De totes maneres, hi ha un gran nombre de visitants que o bé hi va però no compra o bé ha optat per invertir en llocs més propers: "Els veïns es decanten per les opcions de nous mercats emergents que tenen més a prop de casa, a nuclis entre Palma i Andratx, en comptes de venir fins aquí", lamenta Forteza.

Si bé és cert que els jubilats són els habituals per excel·lència, els mercats setmanals han canviat i, en moltes ocasions, han passat a ser més un pla per passar el temps que no un lloc on es fa la compra: "Els mercats s'han convertit en gairebé una festa dels municipis, la qual cosa ha fet que molta gent, sobretot joves, venguin a fer la volteta lúdica per veure que hi ha, però sense gastar", matisa Rubio. Amb tot, que els mercats funcionin, a vegades pot suposar problemes a l'entorn: "Aquest estiu ha estat molt caòtic per la quantitat de gent, perquè els veïns s'han queixat pel renou", diu Lobo. "La gent cerca alguna cosa més, ara trobes de tot per tot i, si no, ho cerques pel mòbil; s'ha de cercar la diferenciació perquè els visitants gastin", conclou el regidor de Felanitx.