MÉS-Esquerra s'ofereix al pacte per fer avançar el Pla General de Manacor

Només resta un any per acabar el termini d'aprovació i encarà s'han de resoldre més de 900 al·legacions

El portaveu de Més-Esquerra, Miquel Oliver, durant la compareixença en què ofereix el seu suport per fer avançar el PG.
Miquel Barceló
27/06/2017
3 min

ManacorMÉS-Esquerra, partit majoritari a Manacor, ha oferit el seu suport com a pont amb les administracions autonòmica i insular per tal d'accelerar tant com sigui possible l'avanç del Pla General (PG) que el pacte de govern actual (El Pi-PP-AIPC) té encallat. L'exbatle i ara cap de l'oposició a l'Ajuntament de Manacor, Miquel Oliver, ha fet aquest oferiment al batle, Pedro Rosselló (PP), aprofitant que avui es compleix un any de l'aprovació inicial i que també queda només un any de moratòria quant a la possibilitat d'obrir de bell nou la reclamació d'expropiacions de zones verdes.

D'ençà que el Consistori presidit per Antoni Pastor va començar la tramitació del Pla General, han estat al capdavant del projecte cinc tècnics, fruit de les successives dimissions o cessaments. Això, segons MÉS-Esquerra, ha suposat "el desmantellament del departament d'Urbanisme i una sensació generalitzada que les coses es fan molt malament; tant, que fins i tot sorgeixen molts dubtes i ombres respecte del fet que ara acaba de sortir a licitació pública la redacció final del PG per part d'una empresa".

Segons Oliver, "hi ha una situació d'amenaça, si el juny de 2018 el Pla General no està aprovat, pels canvis d'estratègia que ha anat fent l'equip de govern sense cap resultat mínimament acceptable; per no saber com es tramitaran ni en quin sentit es resoldran les al·legacions presentades, moltes no depenen d'una valoració tècnica sinó política, i per la incapacitat que ha demostrat l'equip de govern".

Compte enrere

Si no s'aprova el PG abans d'un any, tornaran a entrar en vigor les normes subsidiàries (NS), que mantenen un sòtil demogràfic de 180.000 habitants per al municipi; ara la població està per sobre dels 42.000 habitants. I una de les conseqüències més greus és que pot haver-hi una allau de peticions d'indemnitzacions de 500.000 m2 de zona verda, amb un valor al voltant de 100 milions d'euros. Dins aquesta espiral, l'Ajuntament de Manacor ha sofert els darrers anys sentències favorables als interessos de particulars que reclamen grans compensacions pels seus terrenys que han de passar a ser públics.

A més, a hores d'ara l'Ajuntament encara no ha resolt cap de les 900 al·legacions presentades en el termini legal, després de l'aprovació inicial del document urbanístic que ha de definir el futur creixement del municipi.

Aquesta és una situació "d'emergència per evitar que els especuladors se surtin amb la seva", ha afegit Oliver, qui s'ha mostrat sorprès que "el batle encara no s'hi hagi posat al davant". Cal recordar que al capdavant d'Urbanisme hi ha la regidora Bel Febrer (El Pi) i la seva gestió està sent qüestionada, ja que no sap explicar per què els tècnics que passen pel departament duren tan poc i perquè molts problemes de gestió avancen a un ritme molt lent, com és la inspecció d'edificis vells del municipi o els canvis que han de permetre la cessió de terrenys al Govern per construir un nou centre de salut.

No hi ha carta blanca

Miquel Oliver, encara que sigui des de l'oposició, ha dit que es posa a disposició del batle o batlessa per ajudar perquè el Pla General pugui ser aprovat de manera provisional abans d'un any. "No es tracta d'una carta blanca ni una garantia de votar el Pla General, això dependrà del grau d'acceptació de les nostres al·legacions; com ja vàrem anunciar en el seu moment, la cosa va més enllà: m'oferesc com a pont amb les administracions, em pos a disposició de l'Ajuntament per desencallar aquesta qüestió de vital importància per al futur de Manacor", ha insistit el cap de l'oposició.

stats