Energia
Part Forana 26/07/2024

MÉS i el PSOE de Maria reclamen suspendre la tramitació de la planta fotovoltaica de Montblanc

Aquest és un projecte que tindrà una superfície perimetral de 194.200 m2 i 24.030 plaques solars

Joan Socies
3 min
Els dos grups de l'oposició i un grup de veïns ja han presentat al·legacions.

Maria de la SalutEn el darrer ple municipal fet a Maria de la Salut, els dos grups de l'oposició, MÉS per Maria i el PSOE, van proposar la "suspensió de la tramitació del projecte de la planta fotovoltaica a sòl rústic". Un projecte que duu per nom 'Alten Mallorca III' i que s'ha de situar en la parcel·la núm. 171 del Polígon 5 de Maria. La proposta duita a ple va tenir el vot en contra de l'equip de govern del PP.

Aquest és un projecte que tindrà una superfície perimetral de 194.200 m² i 24.030 plaques solars. Això segons ha explicat MÉS per Maria en un comunicat "equival a 24 camps de futbol, fet que provoca un gran impacte al sòl rústic, transformant el paisatge i zones de cultiu o de garriga mediterrània". A més de la suspensió d'aquest projecte, els grups de l'oposició també van demanar "una moratòria a les administracions competents en la planificació territorial i energètica fins a disposar de la corresponent planificació territorial i energètica d'aquestes centrals industrials fotovoltaiques a sòl rústic amb totes les garanties i amb el respecte a les competències pròpies de cada administració pública, i amb coordinació entre les diverses administracions".

MÉS per Maria en la seva nota i segons explicà durant la darrera sessió plenària de l'Ajuntament el seu portaveu, Bernat Quetglas, assenyala que "entre altres irregularitats i il·legalitats, el projecte presentat incompleix la normativa urbanística de Maria, que prohibeix expressament aquest tipus d'instal·lacions; El camí de la ruta GR222 Ruta Artà – Lluc al seu pas per Maria travessa tota la parcel·la on s'ha de realitzar la instal·lació fotovoltaica. Aquest camí Vell de Maria a Artà en tan sols 20 km uneix Maria amb Son Serra per camins de terra garriga i tanques de pedra seca. La central fotovoltaica està just devora la cova dels Set Pilars i el jaciment les Rotes Noves, que està catalogat com a BIC amb categoria de Monument i al catàleg de patrimoni de Maria de la Salut. Si el projecte fotovoltaic es du a terme sense fer aquesta limitació/zonificació per part de l'Ajuntament, dificultarà molt la tasca arqueològica a realitzar en aquest jaciment i interferirà en futures excavacions; s'incompleix la Llei 10/2019 de Canvi Climàtic i Transició Energètica. I finalment, expliquen que no tenim garantit el restabliment de la zona al seu estat original. No obliguen a retirar les plaques al final de la seva vida útil i reciclar-les". És per tot això que els grups de l'oposició i un grup de veïns ja han presentat al·legacions al projecte.

Govern municipal

Per la seva banda, el PP de Maria, liderat pel batle Jaume Ferriol, assegura que "aquest projecte va per interès autonòmic i, per tant, es bota qualsevol normativa. Igual que ens passa a nosaltres amb la construcció del centre de dia". Així mateix, i igual que explicà en el ple Ferriol, assegura que "amb aquest cas ens hem adonat que la nostra normativa local incompleix l'autonòmica i, per tant, el que haurem de fer és adaptar-la a aquesta". El batle també diu que "pel que fa a temes de Patrimoni és el Consell de Mallorca qui ho ha de resoldre". Finalment, Ferriol assegura que la ubicació d'aquest parc fotovoltaic es fa en un lloc ideal, ja que "està enmig d'una garriga i no fa un impacte visual perquè no es veu de per enlloc", i afegeix "diria més, tota aquesta gent que renega del parc estic segur que no sap ni a on és".

stats