Manacor

Els Moretons tindran un carrer al centre històric de Manacor

L’ancestral grup de ball infantil lligat al barri de Sant Domingo posarà nom a part de l’actual carrer de la Pau

L’ancestral grup de ball infantil lligat al barri de Sant Domingo posarà nom a part de l’actual carrer de La Pau
Sebastià Vanrell
05/11/2024
5 min

PalmaEls Moretons, el grup de ball infantil de la barriada de Sant Domingo de Manacor, tindran un carrer al centre amb el seu nom. L’associació cultural del mateix nom va registrar fa tan sols uns dies una instància demanant al batle i a l’equip de govern la concessió d’aquest honor “per dignificar la història i el significat ancestral que els Moretons han tingut i tenen dins el barri i tota la societat manacorina”, explica el president de l’associació, Toni Oliver.

Precisament Oliver i el seu equip han estat els encarregats de redactar el document de 62 pàgines on s’explica perquè els Moretons són mereixedors de tenir una via amb el seu nom. Unes pàgines que detallen l’origen de la dansa, la seva evolució i el seu futur inclusiu. L’Ajuntament, que s’ha mostrat predisposat al fet que això sigui així, haurà de determinar ara (i votar-ho després en sessió plenària) quin serà el carrer del centre històric que haurà de canviar de nom.

Encara que, en realitat, el que ha demanat l’Associació Cultural Sant Domingo no és un canvi total, sinó que proposa que siguin els 30 primers números del carrer de la Pau, els que passin a denominar-se dels Moretons. Els altres 60 quedarien amb la nomenclatura actual. “Fa uns anys ja vàrem parlar amb els veïns d’aquesta zona per saber si hi veien algun inconvenient, i la immensa majoria (n’hi va haver un que no) hi van estar d’acord”.

Lligada al Convent

Els Moretons, expressió cultural tradicional de Manacor, estan estretament lligats al convent de Sant Vicenç Ferrer i a les festes de Sant Domingo. És una dansa de bastonets o ‘macetes’ en la qual sis joves executen diverses coreografies al so d’unes determinades tonades. Aquesta dansa ha esdevingut un símbol identitari de la comunitat manacorina, que la considera part essencial de la seva herència cultural.

La primera referència documentada de la festa de Sant Domingo data de 1844, però no és fins a la restauració de l’Ordre Dominicana a Manacor el 1908, que aquesta festa guanya una rellevància central en les celebracions locals. Al llarg dels anys, els Moretons s’han consolidat com una part destacada d’aquestes festivitats de barri, juntament amb altres elements tradicionals com els Gegants, els Caparrots i l’Alicorn. Tot i que la dansa s’origina dins del convent, ha transcendit aquest context per convertir-se en un patrimoni cultural compartit per tota la vila.

Origen

Els investigadors i historiadors han proposat diverses teories sobre l’origen de la dansa dels Moretons. Alguns estudiosos suggereixen que aquesta tradició pot tenir influències àrabs i ser un reflex d’antigues danses guerreres. Altres atribueixen la creació de la dansa a fra Pere Bennàssar, un dominic manacorí del segle XVIII, fill d’un musulmà convers. Aquesta teoria subratlla la connexió entre la dansa i la cultura islàmica, suggerint que potser els Moretons es van inspirar en balls àrabs. A més, es creu que la proclamació del dogma de la Immaculada Concepció podria haver estat el punt de partida de la dansa, amb fra Pius Caldentey, un dominic defensor d’aquest dogma, com a possible creador de la coreografia inicial.

La dansa ha superat diverses dificultats al llarg de la història, incloent-hi les prohibicions durant l’exclaustració de 1835 i les èpoques de recessió política en què les manifestacions populars es van veure reduïdes. La decadència temporal de les festes de Sant Domingo es va produir en la dècada de 1960, coincidint amb l’època en què molts manacorins començaven a estiuejar a la costa, especialment a Portocristo. No obstant això, la dansa es va recuperar els anys setanta, amb un canvi de data de celebració al mes de maig, un ajustament que ha perdurat fins avui.

Un element fonamental de la continuïtat de la dansa ha estat la implicació de la comunitat. El poble de Manacor ha mostrat el suport a aquesta tradició amb diverses iniciatives, com la creació d’un monument dedicat als Moretons a la plaça del convent (ara devora la biblioteca municipal), construït el 1999 gràcies a les aportacions populars. Aquest monument, obra de l’escultor manacorí Llorenç Ginard, simbolitza el respecte i l’afecte que el poble sent per la dansa, considerant-la com un emblema de la identitat manacorina. Tanmateix, el monument ha sofert actes vandàlics que en van motivar el trasllat a l’interior del claustre del convent, per preservar-ne la integritat.

Una fita important per a la dansa es va produir quan l’Escola Municipal de Mallorquí li va concedir el Reconeixement de Mèrits, un honor que destaca la importància de la cultura popular i el reconeixement oficial de la dansa com a part essencial de Manacor. Aquesta distinció va ser atorgada en una cerimònia duita a terme al Teatre Municipal de Manacor el 2 de febrer de 2001, en la qual diverses personalitats locals van ressaltar el valor de la dansa com a transmissora de la tradició manacorina.

Ball davant el Papa

A més de la seva significació cultural, els Moretons han esdevingut un reclam turístic per a Manacor. Cada any, la dansa atrau visitants que assisteixen a les festes de Sant Domingo per presenciar aquesta manifestació cultural única. L’any 2022, els Moretons van viatjar a Roma, on van dur a terme una actuació a la plaça de Sant Pere del Vaticà durant una audiència amb el Papa Francesc. Aquesta actuació va ser un moment especial, en què els Moretons van representar la cultura de Manacor a escala internacional, difonent les tradicions de la ciutat a públics més amplis.

La importància de la dansa s’ha reflectit també en projectes acadèmics. Un estudi de la Universitat d’Alacant es va centrar en l’aspecte de la percussió corporal dels Moretons com a part del mètode BAPNE, un sistema que integra biomecànica, anatomia, psicologia, neurociència i etnomusicologia per estudiar els efectes de la percussió corporal en el desenvolupament cognitiu. Això ha portat investigadors a considerar els Moretons com una manifestació cultural i educativa valuosa, no només per a la comunitat manacorina, sinó també per a estudis acadèmics en altres contextos culturals.

Inclusió

Els Moretons han passat per un procés de modernització que ha inclòs més inclusió de dansaires femenines, adaptant-se als temps però sense perdre la seva essència. A més, per assegurar la continuïtat de la dansa, s’ha aprovat un reglament estricte que estableix les pautes per a la preservació de la coreografia i dels elements tradicionals, a més de les condicions per a futurs canvis. Aquest reglament garanteix que la dansa es mantingui fidel als seus orígens, cosa que permet que les generacions futures puguin gaudir d’aquesta manifestació cultural sense perdre la seva autenticitat.

La implicació de l’Associació Cultural Sant Domingo i de la comunitat en general ha estat essencial per preservar i promoure la dansa dels Moretons. Aquesta associació també ha impulsat la proposta de dedicar un carrer de Manacor als Moretons, com a reconeixement de la seva importància històrica i cultural. Aquesta iniciativa té com a objectiu immortalitzar la dansa com a part de la identitat de Manacor, reafirmant-ne el valor patrimonial i assegurant-ne la visibilitat per a les generacions futures.

stats