Part Forana 17/07/2024

Multa fins a 3.000 euros: la sanció prevista, però encara no aplicada, per forçar la barrera d'accés a Cala Deià

L’Ajuntament de Deià ha fet una ordenança específica per a la baixada i estudia posar-hi una càmera de vigilància

Victòria Pons
2 min

L'Ajuntament de Deià pot posar sancions d'entre 1.500 i 3.000 euros a aquelles persones que forcin la barrera que limita l'accés a la Cala. A hores d'ara, la Policia Local encara no ha posat cap multa perquè les infraccions, denunciades aquest dimarts per l'ARA Balears, es produeixen quan no hi són els agents municipals, la presència dels quals és en si mateixa dissuasòria. Aquestes sancions estan regulades a l'Article 25.2 de l'ordenança municipal de mesures per fomentar i garantir el civisme i la convivència ciutadana en l'espai públic de Deià: "Estan prohibides les conductes vandàliques, agressives o negligents en l'ús del mobiliari urbà que generin situacions de risc o perill per a la salut i la integritat física de les persones o béns".

La regidora de l'Ajuntament responsable de la mesura, Gabriele Mariane Poppelreuter, assegura que "el sistema de la barrera funciona" i que la culpa és dels infractors que, segons diu, "són uns mal educats". "La Policia Local regula el trànsit de Cala Deià a les hores de més afluència, amb un horari concret", afirma Poppelreuter. I anima a "intentar caçar qui ho faci" al temps que reconeix que "hi ha molta col·laboració ciutadana per intentar combatre aquest incivisme".

Cala Deià és un indret especialment afectat per la massificació. Per això, fa dos anys l'Ajuntament va instal·lar a la baixada una barrera automàtica que limita l'accés de cotxes dels no residents, però no ha estat fins enguany que ha començat a funcionar. Tot i les restriccions, els turistes forcen la barrera: baixen del cotxe, l'aixequen amb la mà i passen amb el vehicle.

Després de la publicació a l'ARA Balears dels vídeos que demostren els actes vandàlics, l’Ajuntament de Deià ha fet una ordenança específica per a la baixada a la Cala i estudia posar-hi una càmera de vigilància.

stats