Éric Jareño: "Jo no dimitiré; si em volen treure, que em facin una moció de censura"

El batle de Llucmajor, Eric Jareño
22/07/2021
6 min

LlucmajorÉric Jareño, de 30 anys, és el tercer batle més jove de la Mallorca democràtica i va aconseguir la vara de l'Ajuntament en les darreres eleccions. La política és la seva passió i a 18 anys es va afiliar al Partit Popular (PP). Als comicis del 26 de maig del 2019, Jareño es presentà com a cap de llista del PP, que va ser la segona força més votada. El pacte del PP amb Ciutadans, Llibertat per Llucmajor i ASI li va permetre convertir-se en el nou batle de Llucmajor, però l'equip municipal es va reestructurar quan, un any després, Jareño va expulsar els dos regidors de Llibertat per Llucmajor de l'equip de govern per falta de confiança. Per tal de mantenir la majoria absoluta va pactar amb El Pi i dos membres del grup mixt, José Pastor i Raúl Domínguez, regidors que havien estat expulsats de Vox. Jareño continuarà al càrrec fins al 2023.

Què us va dur a ficar-vos en política?

— La meva il·lusió era arribar a ser batle de Llucmajor i és una meta que he complit.

Us imaginàveu que seríeu el batle de Llucmajor tan aviat?

— La política d'ara no és la mateixa d'abans. Ja no tenim polítiques de majories. Treure un bon resultat no sempre t'assegura poder governar si no tens el suport necessari. Vàrem fer molta de feina per fer un pacte; fins i tot, en un primer moment, vàrem parlar amb el partit socialista, però no aconseguírem un acord. Vàrem cercar un equilibri per arribar a formar govern i ens va sortir bé.

Amb quines necessitats us vàreu trobar?

— El govern de l'anterior legislatura va decidir amortitzar deute més aviat del que estava previst. Amb l'alliberament dels romanents podem fer projectes que durant les dues legislatures anteriors no es pogueren fer a causa de la limitació econòmica. Ara, amb l'alliberament dels romanents hem pogut dur a terme iniciatives que anteriorment no es varen poder fer.

Com valorau en conjunt la gestió que va fer l'anterior equip de govern?

— L'anterior equip de govern va fer un pacte diferent del nostre i amb unes línies polítiques que no compartíem. Nosaltres vàrem fer una oposició constructiva, sempre fent propostes.

Amb quins projectes vàreu entrar i quins heu pogut fer?

— La pandèmia ens ha fet repensar els projectes. Dels que teníem previstos hem pogut asfaltar carrers, modificar voravies i parcs infantils. També s'ha començat la reestructuració de l’Arenal. És una zona madura on s'han fet poques inversions i en aquesta legislatura ja hi hem començat a fer feina. Hem reformat la plaça Taronja i també es farà a la plaça Major. Aquest nucli de Llucmajor és on farem més inversions. A més, tenim pendent crear més zones d'oci caní. En tenim un, i la veritat és que estam molt contents.

És la primera vegada que assumiu el càrrec de batle i heu hagut d'enfrontar-vos a la pandèmia. Com ho heu viscut?

— Ha estat molt difícil, però creim que podem anar amb la cara ben alta. Ho hem gestionat tan bé com hem sabut i esperam que amb la vacunació funcioni. En l'àmbit de gestió municipal, sent com si hagués fet un màster molt TOP.

Quin és el punt feble i el més fort de Llucmajor?

— El punt feble és millorar les infraestructures i el més fort és la qualitat de vida. Fa deu anys no hi havia ni la meitat de negocis que hi ha ara, i les urbanitzacions també han crescut molt. A més, tenim la part turística, que es troba a l'Arenal. És una zona madura que a poc a poc anam millorant. En aquests moments viuen a Llucmajor uns 38.000 habitants, però, quan s'ocupen totes les places hoteleres, el nombre de persones es duplica.

Quina és la clau per governar un poble?

— Saber escoltar i tenir clar que es governa per a tot el poble, no només per als teus simpatitzants. S'ha d'arribar a tots els col·lectius i no t'has de deixar desestabilitzar. La política és vocacional i s'hi ha de fer feina, no es tracta de cadires.

Quina reacció vàreu tenir quan us vau témer que part del macrobrot s'havia originat a l'Arenal?

— Llucmajor sempre ha tingut el mateix problema: durant 15 dies arriben al·lots de viatges d'estudis. No tenim un turisme d'excessos, només durant aquest període de temps. Veure que part del macrobrot es va originar a hotels de la zona va ser un problema i vàrem demanar explicacions a les agències. Ho hem gestionat com hem pogut, sense cercar-ne culpables, sinó solucions. La veritat és que ha estat molt difícil. La Policia Local ha fet una gran feina; fins i tot, alguns vespres els he acompanyat a patrullar. Quan hi ha grups tan grans, és difícil actuar; pot arribar a ser perillós perquè els joves no respecten els agents. Puc assegurar que si els 100 agents que tenim en plantilla haguessin estat al torn de vespre, hi hauria hagut problemes.

Davant situacions com aquesta, considerau que s'ha d'augmentar plantilla de la Policia Local?

— Necessitam més presència i demanam que es treguin concursos de Policia Local. És un problema comú a tots els municipis i exigim solucions. Des de l'Ajuntament no tenim la capacitat per poder incrementar la plantilla per compte nostre.

Necessitau més presència de policia, però amb la figura dels agents covid el cap de Policia de Llucmajor, Sergi Torrandell, considera que aquesta solució és un insult cap a la seva professionalitat. Vós què en pensau?

— Els agents covid no ens solucionaran el problema. És cert que poden ser una petita ajuda, però res més. Preferim cursos de policia per augmentar la plantilla.

En el darrer ple, els socialistes de Llucmajor varen demanar la vostra dimissió...

— Sí, però no la ho faré. Així com m'ho han demanat a mi, també la podrien demanar als seus partits en l'àmbit regional o insular. Tenc la consciència molt tranquil·la. Jo no dimitiré; si em volen treure, que em facin una moció de censura. No me n'aniré, i més sabent que he fet les coses bé.

Llucmajor és un municipi que depèn del turisme. Com pensau potenciar aquest sector amb les circumstàncies sanitàries que hi ha ara?

— Fer previsions és molt complicat, perquè hi ha molta incertesa. Tenim contacte setmanal amb el sector hoteler de la nostra zona, que sap com actuar en cada moment i amb les restriccions que hi ha. L'Ajuntament ha participat en dues fires turístiques, la de Madrid (Fitur) i la de Barcelona (B-Travel). Feim una crida als turistes, perquè ens visitin i vegin que som una destinació segura.

El pacte de govern amb Ciutadans, Llibertat per Llucmajor i ASI va durar poc, fins al juliol del 2020. Hi va haver tensions entre vós i els regidors de Llibertat per Llucmajor, que criticaven la vostra gestió. Com us vàreu sentir?

— No m'agrada xerrar malament de ningú, però amb Llibertat de Llucmajor no es pot fer feina. No tenim una bona relació. La seva manera de fer política no és la línia de l'equip de govern i, per tant, no hi tenen cabuda. Tenc clar que en aquesta legislatura tenim un camí per fer i ningú ens desviarà. Els que no vulguin respectar aquesta línia no tenen lloc dins l'equip. El que està clar és que no deixaré un ajuntament hipotecat. El 2023 vull partir amb el cap ben alt i la meva meta és deixar-lo millor del que el vàrem trobar.

Considerau que Llibertat per Llucmajor fa una bona oposició?

— No, perquè no és una oposició constructiva. Del partit socialista o de MÉS hem rebut alguna proposta. De Llibertat per Llucmajor també n'hem rebudes, però fan propostes que ja estan començades. Enganen la gent. No xarraré malament d'ells. M'han acusat de manera molt brutal, però jo no entraré en aquest joc.

De fet, vàreu decidir eliminar-los de l'equip de govern i substituir-los per dos membres del grup mix, José Pastor i Raúl Domínguez, regidors que havien format part de Vox, i El Pi. Aquest pacte de govern és el que us imaginàveu que acabaríeu tenint aquesta legislatura?

— Nosaltres havíem de cercar el suport que poguessin treure. José Pastor i Raúl Domínguez ja no formen part de Vox. Vàrem parlar amb ells i els vàrem explicar el camí que seguiríem. Compartim un programa de gestió, però no la mateixa línia política. La riquesa de la ideologia és que cadascú hi pugui dir la seva.

En quines qüestions discrepau més?

— N'hi ha molt poques. Les discrepàncies que puguem tenir no ens han de llevar el nostre punt de mira, que és arribar al 2023 amb un ajuntament millor.

Ajuntaments de l'illa es varen sumar, diumenge i dilluns, a un gest simbòlic per condemnar el cop d'estat del 18 de juliol del 1936. Llucmajor hi havia de participar, però després va recular. Per què?

— En cap moment vàrem dir que hi participaríem. Jo no puc prendre una decisió com a batle sense passar per l'equip de govern. El Pi de Llucmajor ha fet un escrit dient que, si hagués estat per ells, haurien abaixat les banderes del Consistori, i em pareix molt correcte, perquè cadascú ha de fer la seva línia política. Quan es fa alguna cosa com a institució, hi ha d'haver un consens.

Us presentareu a les següents eleccions?

— No ho sé. Aquest mandat està sent molt difícil. Jo també tenc la meva vida personal i la intent dur bastant apartada, encara que hi hagi gent que no ho entengui i s'hi fiqui. Ho intentaré fer el millor que pugui fins al 2023. Si estam igual de motivats, continuarem, i si no, deixarem part a un altre equip.

stats