Part Forana26/03/2022

El nou Pla Territorial deixa enlaire les projeccions d’alguns municipis

El Consell de Mallorca ha rebut al·legacions de 19 ajuntaments al PTI, que aprovarà abans de final d’any

PalmaEl ple del Consell de Mallorca va aprovar inicialment el 29 de desembre la modificació del Pla Territorial (PTI). D’aquesta manera, el mapa de la distribució territorial quedava actualitzat després de 18 anys –el darrer PTI és del 2004. Un dels punts clau és el límit de creixement que s’imposa als municipis, d’un 30% manco respecte del que s’havia previst fins ara. I també la recuperació de 700 hectàrees urbanitzables reconvertides en sòl rústic. Precisament aquests dos punts són els que han generat més al·legacions per part dels municipis, alguns dels quals temen que el nou PTI interrompi les seves projeccions. En concret, el Consell ha rebut informes de 19 ajuntaments de l’illa. Aquest divendres s’ha tancat el procés per al·legar i els propers mesos la Conselleria insular de Territori estudiarà les peticions. La consellera Maria Antònia Garcias confia a aprovar la norma definitivament abans que acabi l’any. Assegura que han propiciat que hi hagi al·legacions i informes “per acabar d’ajustar el pla a les necessitats de cadascú”. 

Terrenys desclassificats 

El contingut de molts informes fa referència a qüestions tècniques. No obstant això, un punt de discordança ha estat la desclassificació de terrenys urbans, que en el nou document queden com a rústics i, per tant, no s’hi pot construir. Per exemple, ha generat alguns problemes a Montuïri i a Deià.

Cargando
No hay anuncios

A Deià, l’Ajuntament tenia previst fer un vial per a vianants per unir les dues barriades del poble, el Clot i el Puig. Aquest vial passa per una unitat d’actuació que s’ha desclassificat. Pel batle, Lluís Apesteguia, això “divideix el nucli urbà en dos i romp la cohesió del poble”. Apesteguia deixa clar que no volen que a Deià hi pugui haver creixement residencial i, de fet, així ho tenen previst oficialitzar en el PGOU que estan preparant. L’Ajuntament hi ha presentat al·legacions perquè assegura que s’havia consensuat amb el Consell de Mallorca que es pogués fer la via, però de moment la norma no ho preveu. En aquest sentit, Garcias explica que la modificació inicial s’ha fet a gran escala i ara, en el procés d’al·legacions, s’especificarà en el detall. Aquest és el cas de Deià. “Inicalment no teníem el marge per ajustar massa fi, però hi pot haver modificacions d’aquestes decisions, ho hem de valorar”, apunta. 

Cargando
No hay anuncios

Per altra banda, l’any 2004 l’Ajuntament de Montuïri va posar en marxa la projecció d’un nou polígon on centralitzar empreses de logística. El prototip s’ubica al costat de la carretera de Manacor, on es trobava l’antiga discoteca Ics. El nou Pla Territorial desclassifica aquest terreny i el fa rústic amb l’argument d’impacte paisatgístic, segons explica el batle del municipi, Joan Verger. L’edil, però, no hi està d’acord i, juntament amb els propietaris dels terrenys, hi ha presentat al·legacions. Verger lamenta que faltaven molt pocs elements per aprovar definitivament el projecte i, de fet, explica que el disseny del pla s’ha anat reduint a mesura que creixia la carretera –ara es preveuen 30.000 metres quadrats. “No varen considerar l’impacte paisatgístic a l’hora de fer l’ampliació de la carretera de Manacor”, diu el batle. A més, defensa que Montuïri “reuneix totes les condicions, i en especial la de la localització”, per acollir un polígon d’aquestes característiques.

Un altre indret on el PTI ha aixecat polseguera és a Cala Sant Vicenç, a Pollença, pel que fa a una unitat d’actuació d’ús hoteler. El Consell aplica la desclassificació perquè “no s’ha proposat al llarg dels anys de vigència cap iniciativa per desenvolupar-ho i, per tant, resulta aparentment innecessari o presenta grans dificultats per gestionar-ho”. Segons el batle de Pollença, Bartomeu Cifre, l’Ajuntament “ha plantejat al propietari la reducció del projecte hoteler”, però no ho ha pogut incloure al PGOU perquè feia falta una tramitació ambiental prèvia de la Conselleria de Medi Ambient. En espera de la resposta, a les al·legacions raonen que la unitat d’actuació està en tràmits.

Cargando
No hay anuncios

Precisament per evitar la desclassificació d’unitats d’actuació, alguns consistoris ja varen fer passes prèvies a l’aprovació inicial del pla. A Santa Maria, el Consistori ha proposat una reducció “molt considerable” del projecte sobre els terrenys del vial i Sa Voltadora, segons el batle, Nicolau Canyelles. Cal recordar que els ecologistes es varen pronunciar en contra d’aquesta construcció, que preveu 300 habitatges. Per altra banda, a ses Salines el cas és a la inversa: els veïns d’una unitat d’actuació urbanitzable situada a segona línia de la mar han lluitat perquè l’Ajuntament mantingui el seu sòl com a rústic i, així, protegir les vistes.

Què hi diuen entitats i particulars?

Particulars, partits polítics, promotors i associacions també hi han presentat una setantena d’al·legacions. 

Tot i que no ho ha fet de manera oficial, el GOB –que és consultat directament per cartografiar el document– ha instat el Consell de Mallorca a recuperar les àrees de Transició i Creixement (AT-C), les que defineixen on ha de créixer qualsevol nucli urbà abans de poder fer-ho a cap altre lloc en el pla encara vigent. 

Per part seva, Terraferida ha valorat que, “lamentablement, la modificació del Pla Territorial no du cap proposta de protecció del territori, dels recursos naturals, ni cap millora del model de mobilitat”. A més, sosté que “és una gran decepció” i que “simplement es limita a incorporar els canvis d’altres administracions dels darrers 20 anys”. Tot i que l’entitat va informar divendres que havia presentat a la Conselleria insular 22 propostes per millorar el PTI, el Consell assegura que no ha rebut cap al·legació per la via formal.