Nova protesta dels treballadors del Murterar pel tancament de la central
Adverteixen del perill de manca de subministrament, si es desactiven les instal·lacions sense abans tenir noves fonts
AlcúdiaProp de dos-cents treballadors de la central elèctrica del Murterar s’han manifestat aquest dilluns horabaixa (entre les 14 i les 16 hores) davant les instal·lacions de la planta tèrmica. El empleats s'oposen al tancament de dos dels quatre grups generadors, previst per abans de 2020, i el posterior desmantellament d’altres dos grups abans de 2025. Dues patrulles de la Guàrdia Civil han vigilat que no es produís cap tall de la carretera entre sa Pobla i el Port d'Alcúdia.
Segons el comitè d’empresa, tancar el Murterar significarà, a més de posar en perill el subministrament elèctric de l’illa de Mallorca, la pèrdua de 300 llocs de feina directes i uns 400 d'indirectes. A l'acte de protesta d'aquest capvespre, els treballadors d'Endesa han rebut el suport d'una vintena d'empleats de la cimentera Cemex de Lloseta.
Els representants dels treballadors adverteixen del perill que, segons ells, suposa desmantellar la central sense abans tenir assegurades noves fonts de proveïment. El president del comitè d'empresa, Pep Toni Marí, ha explicat que l'apagada general patida recentment per la meitat de l'illa de Menorca, que es quedà sense subministrament per manca d'un servei alternatiu a l'actual xarxa, després del pas d'un cap de fibló, es podria donar a Mallorca a partir de 2020, si s'atura la mitat dels grups generadors de la central d'Alcúdia. El Murterar proveeix el 60% de les llars de Mallorca.
La d’avui és la segona acció de protesta laboral des que el Govern anuncià el tancament progressiu de la planta d'Alcúdia. L'11 de novembre de 2017, els treballadors ja varen fer sentir la seva veu contra el tancament de la central, cosa que posa en perill els seus llocs de feina, tot i els anuncis del Govern d’establir un pla de recol·locació de la plantilla a les centrals de Cas Tresorer i Son Reus, a Palma, a més de les futures plantes d'energia solar.
Segons la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat, el Murterar es troba entre les deus empreses més contaminants de l’Estat i seguint l’Acord de París (2015) les centrals que consumeixen fòssils per produir energia elèctrica han d'estar fora de servei abans de 2050. El Govern creu que les centrals de Son Reus i Cas Tresorer podran substituir la generació d’energia que ara ofereix el Murterar, que produeix uns 600 megawats, segons els treballadors.
Desmantellament dels dos grups més vells
El dos primers grups que s’han de desactivar a la central d’Alcúdia entraren en servei el 1981. Els altres dos restants, que s’han de tancar abans de 2025, foren instal·lats el 1997. La Llei autonòmica de canvi climàtic estableix que abans de 2030 el 35% de les fonts energètiques de les Illes Balears ha de ser renovable. A dia d’avui, les Balears estan molt lluny d’aquesta fita amb només un 2,6% de fonts renovables.
El comitè d'empresa adverteix que el problema de la contaminació de la central tèrmica es pot esmenar amb una inversió en el sistema de filtres que reduirien l'emissió de contaminació a nivells molt baixos. El Murterar també podria funcionar amb gas, "ja que està preparada" per funcionar amb aquesta font, han explicat alguns treballadors a l'ARA Balears.