Miquel Oliver sospesa la possibilitat de convocar tots els batles que hi ha hagut des de 1980 a una reunió per tractar la situació que s'ha destapat i per recollir informació que ajudi a aclarir el 'modus operandi' que ha imperat en la gestió del cementeri durant els anys que Sion Martí Ferrer treballà de fosser, ofici i càrrec que heretà del seu pare, Sion Martí Vives.
El Pacte de Manacor defineix "d'obscurantisme" la gestió del cementeri durant 40 anys
L'equip de govern es compromet a aturar aquesta manera de fer després de la troballa de centenars de restes humanes
ManacorPosar fi a dècades "d'obscurantisme" en la gestió del cementeri és un dels propòsits que s'ha marcat a curt termini l'actual Pacte de govern de l'Ajuntament de Manacor, segons ha manifestat aquest dilluns el batle, Miquel Oliver, acompanyat del delegat de Cementeri, Carles Grimalt, i la regidora d'Urbanisme, Núria Hinojosa. És un compromís ferm que adquireix la coalició d'esquerres després que l'1 d'agost es descobrissin tres sales del cementeri de Son Coletes amb centenars de restes de cossos de difunts acumulades.
Les restes dels cadàvers s'haurien acumulat a principis dels anys 80 com a dipòsit provisional mentre duraven unes obres d'ampliació, sense que des de llavors se'ls hagués retornat als nínxols nous, que suposadament foren destinats després a altres enterraments. L'escàndol i l'alarma social provocats per aquesta situació s'emmarquen en la gestió de l'anterior fosser, mort el 2017, amb qui l'actual regidor, Carles Grimalt, ja tingué un enfrontament quan aquest, en els 144 dies de govern d'esquerra del mandat passat (2015), li exigí per escrit deixar de vendre ciris i plaques de marbre en el mateix recinte municipal.
El batle ha assegurat aquest dilluns que un exregidor responsable del cementeri ha culpat el govern actual de l'alarma social que ha creat aquest fet dins i fora del municipi "per haver obert la porta que no tocava".
Una negligència de fa 40 anys
El jutjat número 1, segons fonts municipals, és el que ha assumit el cas que li ha traslladat la secció judicial de la Policia Nacional, després que el batle posàs en coneixement de les forces de seguretat la descoberta de restes humanes acaramullades en tres recintes diferents del cementeri. Segons el batle, l'Ajuntament donarà a les restes la destinació que marqui el jutjat. Núria Hinojosa ha subratllat que el govern municipal d'ara s'haurà de fer càrrec de la negligència comesa fa 40 anys.
Com a novetat en la investigació de l'actual equip de govern, Oliver ha apuntat que el 1997, sent batlessa Catalina Sureda (PP), es va obrir un expedient sancionador contra el fosser, Sion Martí Ferrer, "que posteriorment es va cancel·lar".