Patenten en Banya Foc, el dimoni de Llucmajor que Montuïri va acusar de plagi
La polèmica continua viva perquè en Banya Verda, del poble del Pla, no està registrat
PalmaBlai Llopis Aulet, creador d'en Banya Foc (el nou i polèmic dimoni de Llucmajor), l'ha registrat a través de l'Oficina Espanyola de Patents i Marques. Englobant-ho dins una activitat esportiva i cultural i definint-lo com a una part de l'Associació Cultural de Dimonis, l'autor ha iniciat el camí per protegir així la seva creació que està acusada de plagi des de Montuïri, on asseguren que el nou dimoni de Llucmajor és idèntic al seu, en Banya Verda, tant en la careta com en la roba.
El fet de registrar la imatge d'un dimoni a l'oficina de patents és un fet pràcticament nou, ja que només el Dimoni Gros i el Dimoni Negre de Capdepera hi figuren. De fet, el dimoni de Montuïri no està registrat, un fet que podria atorgar l'autoria al dimoni de Llucmajor tot i que el de Montuïri va ser creat molts anys enrere. L'Ajuntament de Montuïri ha explicat a l'ARA Balears que no tenien constància del registre d'en Banya Foc, però que investigaran quines implicacions legals podria tenir.
En declaracions a l'ARA Balears, la batlesa de Llucmajor, Xisca Lascolas, ha volgut aclarir que des de l'Ajuntament no s'ha fet cap encàrrec de la creació d'un nou dimoni, sinó que aquest ha sortit de "manera altruista" per part d'una entitat "per donar més empenta a la cultura". "I amb això estarem a favor", ha remarcat.
Respecte de la patent, Lascolas ha dit que l'Ajuntament "se n'ha adonat fa poc dies, quan en realitat es va patentar des dels inicis" i ha afegit que no tenen res a dir. "El dimoni no pertany a l'Ajuntament de Llucmajor, el Consistori no ha subvencionat res, no ha pagat res i el que es faci amb la figura del dimoni Banya Foc no correspon a l'Ajuntament", ha asseverat.
La polèmica
La polèmica entre Montuïri i Llucmajor va començar des del moment en què els llucmajorers presentaren públicament el seu nou dimoni: en Banya Foc. En aquell moment, la indignació i el malestar s'estengueren pel poble del Pla, els veïns del qual varen denunciar que en Banya Foc semblava haver-se fet a imatge i semblança del dimoni montuïrer. Les reaccions no es varen fer esperar i eren molts els que, a través de les xarxes socials, el qualificaven de “còpia barata”, “una còpia d’AliExpress”, i apuntaven que “a Llucmajor no tenen res. Ja varen copiar els cavallets a Artà”. La raó és que la màscara, el vestit, les escorretjades, recorden la imatge de l’emblemàtic dimoni dels cossiers de Montuïri.
Després de tota la polèmica que es va generar, l'Ajuntament de Montuïri va decidir actuar amb contundència i, a través d'una Comissió Especial dels Cossiers del poble, varen exigir al Consell de Mallorca una solució pel plagi del nou dimoni de Llucmajor. En l'escrit que varen remetre a la institució insular, els montuïrers varen demanar que "adoptàs les mesures necessàries per protegir la festa dels Cossiers de Montuïri, especialment la figura del dimoni Banya Verda, evitant-ne qualsevol reproducció o apropiació indeguda de l'estètica o del seu paper dins la festa".
A més, també varen demanar al Consell que es posàs en contacte amb l'Ajuntament de Llucmajor per instar-los a "respectar els elements patrimonials de la cultura popular de Montuïri". La comissió de cossiers va recordar tant al Consell Insular com al consistori llucmajorer que el dimoni Banya Verda de Montuïri “és un element central de la Festa d’Interès Cultural (FIC) reconeguda pel Consell de Mallorca l’any 2018 (exp. 180/2016) i inscrita al Registre Insular de Festes d’Interès Cultural amb el número 01-00008”.
Davant aquest fet consideraren que el Consell havia de fer una passa endavant en la protecció dels elements de les festes catalogades. “Aquesta distinció no sols n'enalteix la singularitat, sinó que n'empara la protecció de tots els elements essencials. La similitud evident entre la morfologia, el vestuari i el comportament del dimoni Banya Foc i el nostre Banya Verda representa, des del nostre punt de vista, un intent de còpia que vulnera l’esperit de conservació i respecte que exigeix la Llei 1/2002, de 19 de març, de cultura popular i tradicional", van sentenciar en l'escrit.
Amb tot, a hores d'ara, el Consell de Mallorca no ha emès cap comunicat ni cap resolució sobre el tema en qüestió i ara el registre a l'Oficina Espanyola de Patents i Marques obre un nou episodi en aquesta polèmica.