Història
Part Forana13/06/2022

Pere Llull Fullana, l'exbatle republicà d'Algaida assassinat pel franquisme, serà fill il·lustre del municipi

Aquest reconeixement arriba poc més d'un any després que se'n localitzassin les restes mortals a la fossa de Son Coletes

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaL'Ajuntament d'Algaida ha informat aquest dilluns que Pere Llull Fullana, exbatle republicà del municipi assassinat el 1936 pels franquistes, serà nomenat fill il·lustre d'Algaida. Aquest reconeixement arriba poc més d'un any després que se'n localitzassin les restes mortals a la fossa de Son Coletes i més de 80 anys després de la seva mort.

Cargando
No hay anuncios

Pere Llull va ser detingut dia 16 d'agost de 1936 i assassinat dia 17 d'agost del mateix any juntament amb el seu pare i el seu germà. Les tasques d'excavació de Son Coletes tragueren a la llum les restes i en propiciaren la posterior identificació confirmada el passat dia 14 de maig. Ara, l'exbatle republicà d'Algaida ja descansa al cementeri del municipi on es va dur a terme un acte amb la seva memòria i es van retornar als seus familiars les restes mortals.

Pere Llull Fullana va néixer a Algaida el 20 de maig de 1908. Els seus pares eren Pere Llull Mudoy i Margalida Fullana Pizà. Es va casar amb Francisca Miralles, però no varen tenir fills. Vivien gràcies a una botiga i un negoci de productes agrícoles. Va ser batle d'Algaida per Esquerra Republicana i va ser amic íntim de Llorenç Antich Mora i Pere Capellà Batle, que el va avisar que anaven darrere ell i li va insistir per fugir plegats. Pere Llull li va contestar que mai no havia fet res mal fet i que no tenia per què fugir ni amagar-se, segons recull Rafel Antich Servera en el llibre Memòria dels republicans víctimes de la repressió feixista a Algaida durant la guerra civil del 1936. El varen detenir el 16 d'agost de 1936 i el varen conduir a la Casa de la Vila, des d'on el portaren a Son Coletes de nit, juntament amb vuit algaidins més. Dos d'ells eren el seu pare i el seu germà Antoni, segons consta en el Diccionari vermell de Llorenç Capellà. Una Pedra de la Memòria –Stolpersteine– el recorda just davant de la porta de l'Ajuntament d'Algaida.