Part Forana21/12/2021

El nou Pla Territorial del Consell estableix un increment màxim de 140.000 persones en la propera dècada

El document també preveu recuperar 700 hectàrees de territori, la major part a Palma i Llucmajor

ARA Balears
i ARA Balears

El nou Pla Territorial de Mallorca (PTI) estableix un increment màxim de població de 140.000 persones, entre residents i turistes, en la propera dècada, tot i que amb la incertesa de l'esdevenir econòmic del qual depèn la variable demogràfica. Igualment, el document estableix 1.600.000 persones com la capacitat màxima de càrrega a l'illa en un mateix moment, xifra que la institució insular no vol superar. El document també fa comptes recuperar 700 hectàrees de territori, la major part a Palma i Llucmajor, i redueix la capacitat de creixement dels municipis un 30% respecte del que s'havia previst fins ara. Així ho aprovarà el ple insular el 29 de desembre perquè entri en vigor l'1 de gener.

D'aquesta manera, destaca la recuperació d'un total de 238 hectàrees reconvertides en sòl rústic a Llucmajor, 138 a Palma, 75 a Manacor i 49 a Pollença. "Fins ara, el PTI recollia on urbanitzar i ara recull com fer-ho", ha explicat la consellera insular de Territori, Maria Antònia Garcías, en roda de premsa. De fet, el darrer PTI aprovat el 2004 preveia un creixement urbà del 5,4%, mentre que amb el nou es passarà a un 3,2%, la qual cosa suposa reduir 450 hectàrees el creixement urbà de l'illa.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes no són les úniques novetats que recull el pla, que s'ha dissenyat per a la protecció i integració del paisatge i la lluita contra el canvi climàtic, segons ha explicat Garcías. De fet, els planejaments municipals hauran d'introduir normes per mitigar el canvi global, evitar l'efecte illa-calor i la impermeabilitat del territori, mentre que els nous espais lliures públics hauran de tenir un 50% de superfície mínima impermeable i vegetació autòctona.

Intervenció a les unitats d'actuació

A més, el Consell Insular ha intervingut sobre les unitats d'actuació i algunes han quedat com a sòl urbà i d'altres s'han recuperat. En concret, han quedat com a sòl urbà i sense alteració 13 unitats d'actuació a Algaida, Campos, Deià, Marratxí i Pollença, i com a sòl rústic, 13 més als municipis d'Alaró, Algaida, Campos, Deià, Muro, Pollença, sa Pobla i Sóller.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta mesura s'ha realitzat amb els ajuntaments dels municipis afectats pel compliment del decret. En concret, són Alaró, Algaida, Binissalem, Campos, Consell, Deià, Lloseta, Marratxí, Muro, Pollença, sa Pobla, Santa Maria, ses Salines, Sineu i Sóller. El director insular d’Urbanisme ha especificat que sis d'aquests municipis -Algaida, Consell, Lloseta, Santa Maria, ses Salines i Sineu- han exercit les seves competències per pròpia iniciativa i ja han modificat les zones perquè així compleixin la llei.