El poble de Son Macià ja és centenari
El 1919 es va fundar aquesta vila amb gent procedent de Manacor, Felanitx, Artà, Palma, Cas Concos, Sant Llorenç i Puigpunyent
ManacorEl poble de Son Macià esdevé centenari aquest 2019. Per això tots els col·lectius macianers han fet pinya per "celebrar l’agermanament del poble i celebrar la festa de la gent", explicà l’etern 'speaker' macianer, Miquel Sureda Guinei, durant la presentació de l’acte inaugural del centenari de Son Macià.
I és que la comissió per a la celebració del centenari de Son Macià "ha preparat un programa de festes que encara està obert a les aportacions i als suggeriments de tothom", segons el president dels veïnats i veïnades, Pere Antoni Pascual.
L’acte de presentació del centenari del poble, que va comptar amb la participació de la batlessa de Manacor, Catalina Riera; el delegat de Son Macià, Miquel Perelló; l’investigador Tomàs Garau i el músic Damià Timoner, ha tingut lloc aquest cap de setmana. "El poble no són les cases i els carrers, el poble sou vosaltres i el feis vosaltres: els homes, les dones, els joves i els infants de Son Macià", va dir la batlessa durant el seu parlament.
L’investigador Tomàs Garau va ser l’encarregat de recordar que "fa cent anys que Martí Maiol, el senyor de les Cases Grans, va donar tres quarterades al bisbat perquè s’hi fes una església i s’hi establís un poble". Un projecte que ben aviat va engrescar gent de Manacor, de Felanitx, d’Artà, de Cas Concos, de Sant Llorenç, de Palma i de Puigpunyent, que arribaren per a la construcció del temple i de les primeres cases del que avui coneixem com Son Macià".
Segons Garau, "la il·lusió, la determinació i la fermesa d’aquells primers macianers i macianeres varen fer que en molt poc temps el poble comptàs amb església, escola, plaça, aigua, llum i clavegueram". Unes qualitats que "encara són ben presents perquè junts i en menys de cent anys hem tomat i refet l’escola, l’església i la plaça", afegí Garau.
L’acte inaugural va acabar amb una actuació musical del guitarrista Damià Timoner. Just després d’acabar l’acte tot el públic es dirigí al Centre Cívic amb l’acompanyament dels xeremiers. Allà s’inaugurà l’exposició 'Els orígens de Son Macià', que aplega fotografies, documents i objectes que serveixen per dibuixar l’origen del poble i retrata la gent que el va fer possible.
Al llarg del 2019 es duran a terme desenes d’activitats per celebrar el centenari de la fundació de Son Macià, uns actes que coordina la comissió del centenari. Així dia 7 de febrer es presentarà el llibre de Sebastià Sansó, "Manacor viu". Dia 24 de febrer els macianers i les macianeres aniran d’excursió a la Mola i el Picot. Dia 1 de març se celebrarà la ximbombada i dia 21 els nins i les nines de Son Macià sembraran els arbres del centenari. També dins el mes de març, concretament dia 23, s’inaugurarà l’exposició Indústria i Comerç a Son Macià.