Part Forana27/12/2016

Pollença frena la tramitació del BIC del centre per aprovar primer el catàleg de patrimoni

El Consell incoarà l'expedient de protecció després que l'Ajuntament hagi inventariat els elements patrimonials

Miquel Barceló
i Miquel Barceló

PollençaL'Ajuntament de Pollença ha evitat que el Consell de Mallorca enllesteixi la declaració com a Bé d'Interès Cultural (BIC) del centre històric de la vila abans de l'aprovació del catàleg municipal de patrimoni. Ha demanat a la institució insular que aparqui la tramitació del BIC fins que el catàleg estigui aprovat, cosa que pensa assolir "dins el primer trimestre del 2017", segons ha informat el delegat municipal d'Urbanisme, Bartomeu Cifre Bennàssar (Junts).

Segons Cifre, "el Consell va retirar el tema de la Ponència Tècnica, atenent la sol·licitud de l'Ajuntament" d'esperar fins l'aprovació del catàleg municipal que ha d'inventariar edificis, possessions, marjades, creus de terme, síquies i altres elements singulars de valor històric per regular-ne la protecció. "Hem aconseguit que la tramitació del BIC i l'aprovació del catàleg no coincideixin en el temps i per això anam fent reunions tècniques amb el Consell", ha recordat el responsable d'Urbanisme.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, el principal partit de l'oposició (Tots per Pollença) s'ha manifestat en contra de la tramitació del BIC per al centre de Pollença, perquè entén que la zona històrica "ja queda protegida en el Pla Especial de Protecció del Centre Històric, aprovat als anys 90". Per a Tots, "l'únic que farà -l'equip de govern- és posar nous entrebancs i aturar les obres que es vulguin fer en el nucli antic". Tots assegura que "fa sis anys la declaració com a BIC es va aturar perquè UM, el PSOE i el PP hi van votar en contra" i recorda que llavors "l'alarma es va disparar entre els constructors i professionals del sector en una època en què se sobrevivia en part per les obres de rehabilitació". De bell nou, l'excusa de no poder construir apareix en les accions polítiques encaminades a protegir el patrimoni històric.

Des de l'equip de govern pollencí es remarca que la iniciativa de la tramitació del BIC surt del mateix Consell i que la figura proteccionista gaudeix d'una regulació pròpia per damunt de les competències municipals. "Hi ha elements anteriors al segle XV i no hi ha cap regulació per a la seva protecció", explica Bartomeu Cifre, que subratlla: "Alcúdia s'ha recuperat gràcies a la declaració com a BIC del centre històric". El Pla Territorial de Mallorca, del 2006, és, segons Cifre, el marc que aplica la protecció a una sèrie de municipis històrics de l'illa, entre els quals es troba Pollença.