El PP de Manacor rebutja debatre sobre Catalunya
El batle conservador va al·legar que no es podia sotmetre a votació la urgència de la proposta perquè no hi eren tots els membres del consistori
ManacorEl batle de Manacor, Pedro Rosselló (PP), es va negar a acceptar el debat de la moció urgent “per la defensa dels drets fonamentals” -en al·lusió al referèndum de Catalunya- que el grup majoritari municipal, MÉS-Esquerra, a l’oposició, va presentar aquest divendres en el ple extraordinari en què s’aprovà el compte general del 2016. Rosselló va al·legar que no es podia sotmetre a votació la urgència de la proposta perquè no hi eren tots els membres del consistori.
El batle va recórrer a la Llei 20/2006 de règim local, en què, segons va explicar, s’especifica que en tractar-se de sessions extraordinàries la urgència de la moció l’ha de votar tot el consistori. Davant l’absència de dues regidores, Núria Hinojosa (PSOE), que va excusar la falta amb motius laborals, i Maria Isabel Bauzá (PP), que no es va justificar, Rosselló es va negar a acceptar el debat de la moció i va aixecar la sessió enmig de la protesta de MÉS-Esquerra, que va trobar “intencionada” l’absència de la regidora del grup popular.
Joan Llodrà, portaveu de MÉS-Esquerra, va considerar poc cortesa l’actitud de Rosselló, “tenint en compte que en el darrer ple acceptàrem debatre una moció d’urgència de l’equip de govern -referida a la manca de neteja de torrents- en què no apareixia el nom de dos dels tres signants i el tercer ho feia per ordre”. “És la primera vegada que la proposta d’una moció urgent no se sotmet a votació”, va recordar Llodrà, visiblement molest per la negativa del batle.
Petició de ple extraordinari
En acabar la reunió, MÉS-Esquerra, amb el suport del PSOE i Volem, va registrar la sol·licitud de convocatòria d’un ple extraordinari, per al qual s’espera que els socis de govern del PP (El Pi i AIPC) instin Rosselló a no exhaurir els 10 dies que té de termini per convocar el ple, ja que aleshores la reunió plenària es realitzaria més enllà de l’1-O.
La moció expressava “el rebuig que, amb l’excusa d’evitar la realització d’un referèndum d’autodeterminació a Catalunya, es dificulti o persegueixin drets fonamentals com la llibertat d’expressió, la llibertat d’informació i el dret de reunió pacífica [...]”.
Altres municipis, com Artà -el proper dilluns, dia 25- i Pollença, debatran mocions de suport al dret d’autodeterminació de Catalunya i segurament a altres pobles amb presència de forces sobiranistes es podrien presentar mocions en la mateixa línia.