El PP de Santanyí redueix la despesa en sous i l'oposició li demana humilitat

Suma critica que el personal eventual cobri igual que els regidors amb dedicació exclusiva

Primera reunió plenària del nou consistori santanyiner.
Ara Balears
26/06/2019
2 min

SantanyíEl primer ple del nou Consistori de Santanyí ha aprovat la distribució d’àrees i les seves retribucions. D’aquesta manera, la batlessa, Maria Pons (PP), tindrà una dedicació completa, amb una retribució igual que el batle anterior, de 52.000 euros. La distribució de dedicacions i salaris farà que aquesta legislatura suposi una reducció de la despesa en sous de cada any d’uns 23.000 euros respecte de l’etapa anterior, segons expliquen des de l'equip de govern.

Els regidors que tindran dedicació exclusiva són Bàrbara Xamena, que s’encarregarà de les regidories de Medi Ambient, Urbanisme, Salut i Escoletes; Antoni Matas, que gestionarà Serveis Socials, Immigració, Consell de la Infància i l’Adolescència, Participació Ciutadana, Comerç, Indústria i Mobilitat, i Mateu Nadal, que serà el regidor d’Agricultura, Pesca i Caça, Infraestructures Municipals i Serveis Generals. Tots ells també mantindran la mateixa retribució que la legislatura passada, de 43.193 euros.

L'equip de govern tindrà quatre regidors en dedicació completa, una menys que la legislatura anterior. I hi haurà dos regidors amb dedicació parcial com fa quatre anys: Joan Gaspar Aguiló, regidor d’Emergències, Protecció Civil i Seguretat, Empleats públics, Festes, Transport i Semdesa (empresa municipal de serveis), i Rafael Batle, que durà Turisme, Platges i Biblioteques.

La resta de regidors que queden sense dedicació són: Maria Francisca Rosselló (Esports, Treball i Formació), Francisca Vidal (Escoles, Bandes de Música, Joventut i Consell Escolar), Ricarda Vicens (Cultura, Igualtat i Dona) i Maria Monserrat (Economia i Hisenda, Contractació Pública, Innovació, Informàtica, Gent Gran i Dependència).

Batles pedanis

Durant el ple també s’han nomenat els representants a cada nucli de població, els coneguts com a batles pedanis, que són: Joana Maria Adrover a Portopetro, María Victoria Klein a Cala Figuera, Miquel Vidal Bauzá al Cap des Moro i Son Moja, José Simeón a Cala Llombards, Miquel Vidal Mas a Cala s’Almonia, Maria Francisca Rosselló a s’Alqueria Blanca i la Costa, Antoni Matas a Calonge, Bàrbara Xamena a Cala d’Or, Ricarda Vicens a Cala Santanyí, i Mateu Nadal als Llombards.

De la mateixa manera, durant la sessió, també han estat nomenats els tinents de batlessa, que seran, Joan Gaspar Aguiló, Bàrbara Xamena, Maria Francisca Rosselló, Antoni Matas i Mateu Nadal. També s’ha acordat el nomenament de dos treballadors adscrits als serveis generals com a personal eventual, com són la secretària de batlia i el coordinador general de Festes, Cultura i Educació.

Crítiques de l'oposició

Des de l'oposició, la coalició Suma ha retret que "la batlessa és incapaç d'explicar el funcionament de les juntes de suport. No sap encara quan i com convidarà els regidors de l'oposició i ha signat i votat una proposta que no té ni clara ni treballada. "

Quant al sou de la batlessa, el portaveu Jaume Amengual explica que Maria Pons guanyarà 52.000 de 53.000 euros possibles. Per Amengual, "la humilitat que va anunciar la batlessa a la investidura ha quedat retratada la primera setmana. Guanyar el 98% del que permet la llei pot tenir molts adjectius, però és simplement una continuació retributiva del seu antecessor".

Suma retreu que "el personal eventual continuï amb les mateixes pagues que els regidors amb dedicació exclusiva". Segons Amengual, els assessors del govern percebran 41.722 euros anuals, "tot i no tenir cap responsabilitat en el govern". Suma considera que "aquesta quantitat no és un sou adequat per a una secretària de batlia ni per a un coordinador de Cultura i Festes".

stats