Energia

La primera comunitat energètica col·lectiva de Mallorca es crearà a Binissalem

A les Illes Balears hi ha tres projectes més com aquest amb participació pública: a Calvià, a Marratxí i a Sant Lluís

El Govern obre aquest dilluns la línia d’ajuts per a comunitats energètiques, la primera del PITEIB a posar-se en marxa i dotada amb 20 milions.
26/09/2022
3 min

PalmaBinissalem serà el primer municipi de Mallorca on es crearà una comunitat energètica comunitària. Actualment, a les Balears hi ha tres projectes més com aquest amb participació pública: a Calvià, a Marratxí i a Sant Lluís. Pep Malagrava, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, ha apuntat aquest dilluns: "Des de l'aprovació del paquet de fons europeus i el disseny del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, el Govern de les Illes Balears ha volgut aprofitar aquesta oportunitat per aconseguir inversions dedicades a accelerar la transició energètica de les Illes Balears, una transició que, a més, volem que sigui socialment justa".

Aquesta comunitat energètica comunitària que se situarà a Binissalem va rebre el reconeixement de l’IDAE del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, com a únic projecte pilot singular de comunitat energètica a Mallorca, i té un ajut econòmic de 77.788 euros. Gràcies a aquesta ajuda, s'impulsarà la instal·lació de més de 150 kWp d’autoproducció col·lectiva, amb la qual més de 400 persones i petites empreses podran beneficiar-se d’energia elèctrica renovable local fins a un 40% més econòmica que el preu de mercat. Malagrava ha destacat també que aquesta iniciativa condueix cap a "l'energia democràtica i diversificada" per "reduir costos i lluitar contra la pobresa energètica".

Guillem Solivelles, president de Som Serveis Energètics, ha explicat que Som Serveis Energètics és una comunitat energètica amb la forma jurídica de cooperativa sense ànim de lucre que vol contribuir a una transició energètica sostenible i justa amb projectes de producció d’energia renovable finançats de manera col·lectiva, el primer dels quals és Som BiniSolar. Aquest projecte d'autoproducció pioner, segons Solivelles, no va per socis sinó per la quantitat d'electricitat que aquests demanin: "Feim una crida perquè la gent s'apunti, ja que les ajudes del govern no són suficients per fer grans instal·lacions, tenim fins dia 15 d'octubre per omplir el nombre de participants".

Línia d'ajuts

El Pla d’Inversions en Transició Energètica de les Illes Balears (PITEIB) per crear comunitats energètiques s’ha obert aquest dilluns 26 de setembre i restarà obert fins al 30 de juny de 2023. Aquesta primera convocatòria permetrà establir unes 30 comunitats energètiques i instal·lar al voltant de 20 MW de potència arreu de les Balears i estarà dotada amb 20 milions d'euros. La setmana que ve s’aprovarà la posada en marxa de la segona, que serà de 10 milions d’euros, centrada en actuacions integrals d’autoconsum, eficiència i mobilitat elèctrica per a l’administració local.

Cal recordar que aquesta línia per a comunitats energètiques és la primera que el Govern posa en marxa després de l’arribada del PITEIB, un pla dotat amb 233 milions d’euros exclusius per a la transició energètica de les Illes Balears i que estan emmarcats en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència Espanya Pot, que s’ha fet conjuntament amb el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Aquesta convocatòria estableix quatre programes d’incentius centrats a fomentar les instal·lacions d’autoconsum renovable i fomentar les instal·lacions d’emmagatzematge, però també de foment de l’adquisició de vehicles elèctrics d’ús exclusiu per a membres de la comunitat (cotxes, motos, bicis o patinets) o la instal·lació de punts de càrrega. 

En poden ser beneficiàries les comunitats d’energies renovables, les comunitats ciutadanes d’energia, les comunitats de propietaris, les associacions empresarials i les entitats sense ànim de lucre, comunitats energètiques, que compleixin com a mínim els requisits d’estar legalment constituïdes i que tinguin un mínim de tres membres diferents. A més, en funció de la seva activitat econòmica o dels seus membres, es distingeixen dos tipus de beneficiàries: les que tenen activitat econòmica i les que no, de la qual cosa dependran els ajuts.

stats