La prostitució a Manacor: un 95% de dones que l'exerceixen ho deixarien si trobassin feina
Un estudi conclou que la majoria són llatinoamericanes sense regularitzar, amb fills i escàs suport social
PalmaUn 95,5% de les dones en situació de prostitució a Manacor ho deixaria si pogués trobar una altra feina i un 90,9% pateix depressió, segons un estudi elaborat per Metges del Món i la Universitat de les Illes Balears (UIB), i impulsat per l'Ajuntament. L'assaig, que s'ha realitzat entre el juny i el novembre del 2022, radiografia la prostitució del municipi de Manacor a través d'enquestes a persones que l'exerceixen, dades sobre l'oferta i informació de la Policia Local i dels Serveis Socials municipals, entre altres.
Segons s'ha anunciat aquest dilluns durant la presentació de les dades, la majoria de les dones en situació de prostitució són llatinoamericanes sense regularitzar, amb fills i escàs suport social. Un 36,4% exerceix al carrer o en clubs i un 63,6% en pisos. A més, s'ha descobert que un 36% de les enquestades es troba en situació de tràfic. Això implica que no poden controlar els seus guanys alhora que es troben sota amenaces, s'ha destacat.
Maltractament físic i emocional
Els principals motius d'inquietud entre les dones en situació de prostitució a Manacor són la violència, que el client no vulgui utilitzar preservatiu, contreure una infecció o que la seva família se n'assabenti. De fet, un 77,3% té problemes per agafar el son i un 40,9% ha tingut ideacions suïcides.
Cal destacar que prop de la meitat (40%) de prostitutes reconeix haver sofert maltractament físic i emocional, una situació que sovint les du a demanar ajuda. Precisament, un 54% ha demanat suport als mateixos prostituïdors, un 36% als serveis socials o organitzacions sense ànim de lucre, mentre que un 22% s'ha intentat refugiar en altres companyes.
Quant als 'clients', l'informe conclou que la majoria són joves, amb recursos i espanyols. Amb freqüència exigeixen pràctiques de risc com no emprar preservatiu –tant per a penetració vaginal com anal i fel·lacions– o consumir alcohol junts, entre altres.
Possibles solucions
L'estudi també proposa actuacions des de la Policia Local per erradicar aquesta situació, com desincentivar la demanda amb campanyes de sensibilització i formació. Així mateix, planteja recursos de protecció i inserció sociolaboral per a les dones víctimes d'explotació sexual, mecanismes de participació i estratègies de persecució del proxenetisme.
L'informe l'han presentat aquest dilluns a l'Ajuntament de Manacor el batle, Miquel Oliver; la delegada de Polítiques Transversals, Carme Gomila; la presidenta de l'IBDona, Maria Duran; la responsable de Metges del Món, Belén Matesanz; la tècnica d'intervenció, Marina Caimari; i el professor de la UIB Lluís Ballester.