El PSOE guanya en els grans municipis de Mallorca on la dreta s'esqueixa
L'extrapolació de les generals a les locals obre incògnites sobre els futurs consistoris a Inca, Alcúdia, Manacor, Calvià i Llucmajor
PalmaTot i que unes eleccions generals solen llegir-se en clau nacional, el comicis d'aquest passat diumenge poder haver servit de laboratori per als partits que ja escalfen motors per a les eleccions municipals. És inevitable fer càlculs sobre què pot passar el proper 26-M.
El PSOE ha estat la força més votada en els grans municipis de Mallorca respecte de les eleccions del 2016. Tal com ha passat en el conjunt de l'Estat, la fragmentació de la dreta, que du el camí de repetir-se a la propera visita a les urnes, hi ha tingut molt a veure.
L'extrapolació és inevitable i permet moltes lectures, que valoren determinats factors en joc com, per exemple, la participació, que sol ser més elevada a les consultes locals. La radiografia que ens queda de diumenge no és una garantia d'èxit, com tampoc és cap certesa de fracàs perquè, a les municipals, la figura dels candidats pesa molt.
No obstant això, és indubtable que els resultats del 28-A són una injecció de moral per als partits que han tingut més suport i un cop de desànim per als perdedors.
Manacor
L'esquerra supera el 50%
A la capital del Llevant de Mallorca i fent comparatives per blocs, la suma de PSOE (23,7%), Unides Podem (17,6%), i MÉS-Esquerra (10%) donaria a l'esquerra el 51,3% dels vots. Aquestes tres forces, que diumenge sumaren 9.098 vots, estan ara a l'oposició municipal.
En el bloc del pacte de govern local (PP, El Pi, i AIPC), hi caldria situar les forces emergents, Cs (14,7%) i Vox (10%), que, sumats al PP (16%) i El Pi (4,5), han assolit el 45,2%, amb 7.241 vots. Falta saber el pes d'AIPC en els resultats de les generals, atès que històricament el grup independent de Portocristo sempre sol inclinar la balança en la configuració dels pactes de govern. Manacor escollirà nou ajuntament d'entre vuit candidatures.
Calvià
El tripartit de la dreta treu més vots
Malgrat que el PSOE (29,7%) és la força més votada, i amb Unides Podem (15,8%) i MÉS (1,4%), arriba als 46,9% de vots, la suma del bloc de les dretes els avança per poc, amb un Cs (19,8%) que supera el PP (16%) i un Vox (13%) que entra amb força. El tripartit treu un 48,8%. Per tant, els resultats de les generals traslladats a les locals obren moltes expectatives a una banda i l'altra.
De totes maneres, a les municipals del 26-M hi concorren altres quatre forces més, tres de caire local més El Pi, que no hi té representació i que diumenge assolí només un 0,7% dels vots. Socialistes i conservadors s'han alternat a la batlia en els 40 anys de democràcia. A hores d'ara, el PSOE té la presidència del consistori, amb 10 dels 25 regidors. Calvià triarà consistori d'entre deu partits.
Inca
Ciutadans supera el PP
A la capital del Raiguer, la radiografia de les generals deixa dreta i esquerra a poca distància, amb un PSOE guanyador (29%) dins l'esquerra, seguit d'Unides Podem (15,3%), a gran distància de MÉS (4,3%) i El Pi (3,1). El PP (15,4%) passa a la tercera posició, superat per Cs (16,6%) i amb Vox (15%) a només quatre dècimes.
A Inca, hi governen PSOE, MÉS, El Pi i Independents. Igual que a Manacor, la força municipalista podria marcar el signe del proper consistori i tenir la clau en un govern progressista, ja que la dreta inquera s'ha radicalitzat amb l'entrada de Vox. La suma de l'esquerra arriba al 51,7% (7.399 vots), davant el 47% del tres partits de la dreta (6.946 vots), que el proper 26 de maig tindrà un quart competidor a la mateixa ala: Proyecto Liberal Español.
Llucmajor
El PP passa a ser tercera força
Els conservadors, la primera força a les municipals del 2015 (29,3%), han passat a ser tercera força després de les generals (16,2%), superats per Ciutadans (19,6%) i seguits de prop per VOX (14,6%). Una combinació semblant d'aquí a un mes permetria a la dreta recuperar la batlia, que durant quatre anys han compartit el pacte que integren MÉS, El Pi i el PSOE.
La dreta suma el 50,4%, amb 8.353 vots, davant l'esquerra amb el PSOE (25,7%), Unides Podem (15,6%), MÉS (3,4%) i El Pi (1,4%), que queden amb el 46,3%, amb 7.646 vots. Per tant, una extrapolació de les generals a les locals faria perdre la batlia a l'actual tripartit governant, que ja ha avançat la seva disposició a repetir el pacte si els resultats ho permeten. 11 són les forces que es disputaran els 21 regidors de la capital del Migjorn de Mallorca.
Alcúdia
El Pi, la força més votada a les locals, cau al sisè lloc
Al nord de Mallorca, Alcúdia també s'ha tenyit de vermell socialista (25,3%), destacant el fet que la força local més votada i que té la batlia, El Pi (30% de vots el 2015), ha caigut a la sisena posició, amb un 5,2% de vots. El Pi, el PSOE i Gent per Alcúdia són les forces que comanden a l'Ajuntament.
Les tres dretes estatals, Cs (16,6%), PP (15,9%) i Vox (12,3%), han sumat el 44,8% del vots. La dispersió del vot conservador ha permès que el PSOE hagi estat el partit amb més suport popular amb un 25,3%, seguit a l'esquerra per Unides Podem (18%) i MÉS (3,4%).
Amb aquest equilibri entre la dreta i l'esquerra, queda per veure si els regionalistes recuperaran terreny. En tot cas, tot apunta que El Pi pot determinar la governabilitat. La dreta (44,8%) ha sumat 3.345 vots (sense El Pi) i l'esquerra ( 46,7%), 3.486. El 26-M, els alcudiencs podran elegir entre deu opcions.