La Sala

Bernat Quetglas: “El PSOE de Maria de la Salut té uns odis inexplicables”

El batle de Maria de la Salut, Bernat Quetglas.
08/07/2021
6 min

Maria de la SalutBernat Quetglas va entrar en política l'any 1992. En un principi es va afiliar al PSOE i hi va estar fins fa relativament poc. En les eleccions del 26-M es va presentar pel partit X Maria, marca local on està integrat MÉS per Mallorca. Quetglas n'era suplent però el mes d'octubre de l'any passat, Quetglas -després de diverses dimissions- es convertí en el batle de Maria de la Salut gràcies a una moció de censura, que presentà amb el PP, contra l'equip de govern (format pel PSOE i El Pi).

Fa quasi un any que vàreu assumir la batlia de Maria de la Salut. Com heu viscut el mandat fins ara?

— Ha estat frenètic, emocionant i de vegades desesperant. La meva inexperiència en un càrrec així em feia fer moltes hores de feina, però, gràcies a l'equip que he tingut al costat, ho he pogut treure. M'esperava molta feina, però n'hi ha hagut més de la que em pensava. Tot i això, estic encantat de servir els mariandos.

Què us va dur a presentar-vos a les eleccions amb la formació X Maria?

— X Maria som totalment independents. Hem rebut el suport de MÉS i molts dels que som aquí en veníem. Casualment els tres que estàvem de regidors érem exsocialistes. A dins X Maria ens vàrem anar col·locant segons la disponibilitat. Som un grup de gent que vol fer feina per al poble, sense etiquetes, i MÉS ens va donar suport.

Us imaginàveu mai que sent suplent acabaríeu com a batle?

— No. L'agrupació té poc més de dos anys de vida. Tothom hi té veu i vot. És una cadena on tots feim feina. Jo estava de primer suplent perquè vaig ser dels darrers que m'hi vaig incorporar. Quan es dona el cas de la dimissió de Guillem Jordà, tot d'una es va pensar en el següent. Quan estàs dins una llista no és l'habitual, però pot passar. Abans governaven El Pi, el PSOE i MÉS, i estàvem convençuts que continuaríem igual, però ens trobàrem amb un pacte entre El Pi i el PSOE. Ens rebutjaren de ple.

I com us ho vàreu prendre?

— He estat dins els socialistes de Maria de la Salut i sé com funciona. Hi ha gent a qui el que li interessa és la confrontació. El PSOE de Maria de la Salut té uns odis que són inexplicables, i a un poble petit això no du enlloc. Quan estava dins el partit socialista, vaig intentar tallar la dinàmica de negativitat, però va ser impossible. El problema no el tenc amb el PSOE, sinó amb el representant del partit a Maria de la Salut.

Quins creis que són els interessos del PSOE de Maria de Salut?

— El que fa és posar el partit davant els interessos del poble. El seu primer objectiu és el partit i si el poble en surt beneficiat, ja va bé. Però si l'han de perjudicar, els és igual. Maria està malament, té problemes econòmics i judicials per culpa d'aquesta manera de fer política.

Quan entràreu com a batle, quines eren les necessitats més urgents a Maria de la Salut?

— Donar sortida a les Normes Subsidiàries perquè és el que et pot marcar el futur del poble a curt termini. En aquest moment, el batle ho decideix tot, des de com s'ha de tallar un nisprer fins als pressuposts en què s'inverteixen els doblers. És important que l'Ajuntament s'organitzi bé perquè el proper batle que entri es trobi amb una bona estructura i es pugui dedicar a fer política.

Quins projectes heu duit a terme? I quins us queden per fer?

— El centre de dia és un acord que varen prometre tots els partits i segueix el seu camí, està a punt d'arrencar. Quan vàrem entrar a l'equip de govern, el projecte de l'escola de 0 a 3 anys ja estava fet. La nostra intenció és que estigui en funcionament el curs que ve. L'obra en si no és gaire, però la tramitació és llarga.

Teniu un projecte estrella?

— Modernitzar l'Ajuntament. És necessari per facilitar la feina dels funcionaris i també de cara al ciutadà. També és important l'estalvi energètic i l'optimització de recursos i d'espais municipals. Som un ajuntament petit que necessitam finançament extern. Quan podem, ens acollim a les subvencions del Consell i del Govern.

Com heu gestionat Maria de la Salut durant la pandèmia?

— Totes les empreses que no han pogut desenvolupar la seva activitat han rebut ajudes. Per exemple, els restauradors poden emprar la via pública per tenir la seva terrassa, fins i tot alguns utilitzen més espai. També intentam reactivar la vida social i fer activitats perquè els mariandos surtin.

El mes d'octubre del 2020, el vostre partit i el PP vàreu presentar una moció de censura contra l'equip de govern, en aquell moment format per El Pi i el PSOE. Per què es va fer aquesta moció de censura?

— Ens pensàvem que l'equip de govern que hi havia -que estava en minoria-, estaria més receptiu, però ens trobàrem amb tot el contrari. Tot el que s'havia d'acordar ja estava consensuat entre ells. La gestió de l'Ajuntament s'estava aturant i tota la feina que s'havia fet i el que s'havia aconseguit en la legislatura anterior s'anava desfent.

Per què vàreu decidir pactar amb el Partit Popular?

— A causa de la situació de bloqueig que hi havia a l'Ajuntament. Quan vàrem proposar la possibilitat de pactar amb el PP, l'agrupació es va sorprendre. És cert que el pacte es va fer amb el Partit Popular, però sobretot es va fer amb el seu representant, Jaume Ferriol. Els dos partits posàrem unes polítiques en comú, les que teníem més semblants. Les que ens separaven les deixàrem fora. Pensàrem en el bé pel poble. En cap moment tinguérem en compte si això ens perjudicaria políticament.

Tenint en compte la diferència ideològica entre X Maria i el PP, hi ha discrepàncies entre els membres de l'equip de govern? En quines qüestions xocau més?

— No, va molt bé i ofereix la possibilitat d'aportar idees diferents. Ens complementam. Es tenen en compte tots els punts de vista per tenir una visió més àmplai per al poble. Xocam amb les qüestions més generals del partit, com per exemple la monarquia o els Països catalans. En els temes de Maria de la Salut coincidim.

L'oposició deia que era un pacte antinatura? Què opinau d'aquestes crítiques?

— El fet que no es pugui mirar més enllà de les sigles del partit fa que la gent tingui aquesta visió. Per molt que representis un partit polític, l'objectiu són les persones.

Rafel Aulet, portaveu del PSOE a Maria de la Salut, ha acusat el govern municipal de falta de transparència. De fet ha posat un recurs contenciós contra l'Ajuntament i l'amenaça de posar-ne un altre. Quina opinió teniu respecte d'aquest tema?

— Ens han fet dues peticions. En la primera ens feien 28 preguntes, i només en quedaven vuit per contestar. Em demanen informació de quan ells governaven i no la tenc. L'anterior equip de govern va esborrar tota la informació de batlia, com per exemple les hores extra treballades del personal que em demanen. Tenc la sensació que el regidor del PSOE només cerca obstaculitzar l'Ajuntament i deixar-me com un inútil.

Fa uns mesos a Maria de la Salut hi va haver un escàndol per un telèfon mòbil. L'anterior batle, Biel Mas, en va comprar un amb els doblers de l'Ajuntament l'any 2019. S'havia d'utilitzar per la Policia Local, però mai els va arribar. Mesos després Mas el va tornar a la Guàrdia Civil, però va acabar imputat per aquest assumpte. Com ha quedat el tema?

— Vaig anar a declarar i vaig ratificar la meva denúncia. El problema és que l'exbatle va enviar WhatsApps dient que nosaltres volíem fer-li mal. A causa d'aquestes acusacions, he continuat amb el procediment. Quan tingui la informació i la pugui fer pública, la mostraré perquè els residents vegin que des del primer dia ha dit mentides.

Creis que el PSOE i El Pi compleixen en les funcions de l'oposició?

— No. Crec que compleixen amb les seves funcions d'intentar beneficiar el seu partit i perjudicar l'equip de govern sense tenir en compte el poble.

Els socialistes també us han reclamat que enguany arranqueu el projecte d'extensió de la xarxa d'aigües residuals al carrer del Pujolet, una reivindicació històrica. Què farà el consistori? Us comprometeu a solucionar-ho?

— A un ple em varen dir que era impossible que es fes. M'han exigit fer-ho en tres mesos i és impossible. Però sí que és un projecte que es farà.

La Mancomunitat del Pla ha reclamat a la Conselleria de Medi Ambient una xarxa global que garanteixi el subministrament d'aigua a l'estiu, perquè els 14 municipis que en formen part tenen problemes d'abastiment. Com afrontau aquest problema des de Maria de la Salut?

— Tenim la sort de tenir els dipòsits de la Marineta, i per això el subministrament està garantit. Però pensam que s'ha de fer molta feina en la millora de la xarxa i la conscienciació de la despesa. L'aigua és un bé escàs i hem de fer feina tant en l'àmbit local com comarcal per dotar d'una xarxa que garanteixi alternatives bones en cas que falli la Marienta.

stats