Part Forana11/11/2019

El PSOE es manté en els grans municipis de la Part Forana on guanya el bloc d'esquerres

Vox passa a ser la segona força a Inca, Llucmajor i Marratxí

M. Barceló
i M. Barceló

PalmaEl PSIB-PSOE, tot i perdre suport electoral, continua sent la primera força política en els grans municipis de la Part Forana: Calvià, Manacor, Inca, Marratxí i Llucmajor, emperò perd el primer lloc a Felanitx i en deu municipis més. Destaca la pujada de Vox, que arriba a ser segona força a Inca, on es menja Cs, que ocupava el segon lloc; a Llucmajor també, desplaçant Ciutadans, i a Marratxí, on a l'abril era la cinquena formació.

Per blocs, entre dretes i esquerres, en el conjunt de la Part Forana, PSOE, UP, MÉS, Más País, PACMA i Verds sumen 97.820 vots, mentre que a l'ala dreta PP, Vox, Cs i liberals arriben als 92.654. Per tant, els partits d'esquerra sumen 5.166 sufragis més. El PSOE guanya en 24 municipis, els mateixos que el PP. Per primera vegada, Unides Podem surt com a partit guanyador en quatre: Esporles, Vilafranca, Lloret i Santa Maria. A Deià es produeix un empat entre socialistes i morats. MÉS, que a les generals de l'abril fou la primera força a Llubí, ho perd a favor del PP i consuma la desfeta general.

Inca

L'esquerra, en equilibri; la dreta puja

Els socialistes són els més votats i mantenen (sobre el 26%) la seva quota d'electorat, igual que a l'abril. Cs, segon a les darreres generals, baixa del 16% al 6%. La seva posició l'ocupa ara Vox, que passa del 15% al 22,5%. El PP queda en tercer lloc, però en línia d'ascens: del 15% al 20%, mentre que UP no varia en percentatge de vot, en el 15%.

Cargando
No hay anuncios

Calvià

L'extrema dreta incrementa un 6%

Fins a sis punts puja Vox en el municipi calvianer (del 13% al 19%), però sense alterar el predomini socialista, que es manté en el 29%. L'extrema dreta trepitja amb força i aconsegueix el tercer lloc, darrere del PP, que recupera el segon lloc perquè puja quatre punts i se situa en el 22%, a costa d'un Cs que cau en picat del 19,8% al 8,3%. UP és la quarta força amb un 15%, igual que a l'abril.

Manacor

El PP augmenta un 5% i se situa segon

El PSOE continua sobre el 23% de suport electoral a la capital del Llevant de Mallorca, seguit de prop pel PP, que recupera la segona posició amb un 21% (puja 5 punts) i desplaça UP, que incrementa un punt, ja que passa del 17% al 18%. Cs passa del 15% al 6% i es deixa quasi dos terços de vots pel camí. MÉS-Esquerra, el partit que lidera la coalició d'esquerres a l'Ajuntament, baixa del 10% al 9% i queda com a cinquena força en uns comicis estatals.

Cargando
No hay anuncios

Marratxí

Frec a frec entre Vox i PP per la segona posició

El PSOE no baixa del 23% i continua sent la força més votada, però amb Vox a menys de dos punts (amb un 21,3%) i sentint l'alè dels conservadors, que pugen set punts (passen del 14% al 21%). El partit de Pablo Iglesias queda estabilitzat en el 16% de vots, mentre que Cs cau 13 punts i passa del 23% al 10%.

Cargando
No hay anuncios

Llucmajor

Ciutadans cau 13 punts

Els socialistes tornen a quedar primers, després de guanyar les generals del 28-A. Del segon lloc cau Ciutadans amb 13 punts menys (baixa del 23% al 10%) i puja Vox del 15% al 23%. El PP, que lidera el govern municipal de dretes, queda inalterable a la tercera posició.

Felanitx

El PP torna a ser l'opció preferida

Els conservadors són el partit que guanya, gràcies a l'increment del 5% de suport electoral (passa del 20% al 25%), i desplaça, per un punt percentual, els socialistes, que no es mouen del 24%. El tercer lloc és per a Vox, que queda amb el 18% i venia del 12%. Unides Podem passa del 13% al 15%, i Cs cau del tercer al sisè lloc, del 13% al 5%.

Cargando
No hay anuncios
Son Servera i Capdepera, 50% d'abstenció

A Mallorca, Son Servera i Capdepera tenen el pitjors registres de participació en aquesta darrera consulta electoral de caire estatal. A Son Servera fou només del 49,5% i a Capdepera, del 50%. En ambdós municipis, el PSOE fou el partit més votat. A Manacor també quasi la mitat d'electors varen quedar a casa. L'abstenció arribà al 46%. En ciutats com Inca i Llucmajor la participació arribà només al 60%. En canvi, el rècord participatiu va ser per a Mancor de la Vall amb un 74%, seguit de Valldemossa amb un 71,5% i Puigpunyent amb un 71%. Als tres pobles el PP fou el partit guanyador.