Jocs
Part Forana 19/07/2024

"Quin esport practica el batle?" "Quan arribà l'electricitat?": La febre del trivial als pobles de Mallorca

Fa 15 anys que Campanet prengué la iniciativa de posar a prova el coneixement de temàtica local dels veïns. Coincidint amb les festes patronals, llavors s'hi afegiren Alcúdia, Santa Margalida, sa Pobla, Llubí i Montuïri

4 min
Participants a la darrera edició de la Nit de Trivial de Campanet, a la plaça de Son Bordoi.

Palma"De quin segle és l'església gòtica de Sant Miquel de Campanet?" i "Quin esport practica l'exbatle Francesc Aguiló?" són algunes de les preguntes incloses a les partides de trivial de temàtica local que aquest poble fa quinze anys que organitza per les festes de Sant Victorià. Els responsables de les partides cada any s'han de buidar el cap per fer preguntes noves de les diferents categories, que van des de la història i la geografia local fins a la llengua catalana i la literatura vinculada a Campanet, els esports o altres qüestions de caire més general. La primera edició es va fer a l'interior del bar Sa Pujada, però en l'actualitat els campaneters juguen a un lloc molt més gros: la plaça de Son Bordoi. Tanmateix, però, ja ha tornada petita per acollir no només la gran quantitat de grups participants, sinó també un nombre creixent de persones que hi van a badocar, perquè la Nit de Trivial ja s'ha convertit en tot un espectacle.

"Unes campaneteres que fa quinze anys eren per Barcelona varen veure que en alguns bars de la ciutat s'organitzaven partides de trivial de temàtica local, i els pegà pel cap d'organitzar-ne una partida a Campanet i de temàtica campanetera", explica Maria Gelabert, una de les actuals responsables de l'organització. De tot d'una, les partides eren més de joves, les que es feien al bar Sa Pujada. L'any següent, de tant d'èxit que va tenir, el mateix Ajuntament el va promocionar i s'organitzà a la plaça Major. Els concursants es diversificaren i començà a venir-hi gent de totes les edats. Ara ja fa uns quants anys que la Nit de Trivial és a la plaça de Son Bordoi, que és més espaiosa. "S'ha convertit en tot un espectacle, perquè les proves no només consisteixen a respondre preguntes, sinó que també n'hi ha que tracten d'interpretar qualque escena o personatge, i clar això és un reclam perquè compareguin moltes de persones a passar-hi la vetlada", afegeix.

Tot i que hi predominen les de temàtica local, el trivial campaneter també inclou preguntes que fan referència a tot l'àmbit de les Balears o de cultura general. "Una de les preguntes que enguany va tenir més respostes endevinades va ser aquesta: 'De quina diputada i membre de la mesa del Parlament era la fotografia d'Aurora Picornell que esqueixà Le Senne?'", comenta Gelabert, qui, un cop passada l'edició d'enguany, ja comença a pensar en les qüestions de l'any que ve. Per cert, perquè ningú no quedi amb l'endarrer, l'església de repoblament de Sant Miquel és del segle XIV i l'exbatle Aguiló fa molts d'anys que és un gran aficionat als escacs.

"A sa Pobla, si no és local l'hi feim tornar"

El col·lectiu pobler Sa Negreta fa tres anys que organitza la partida de trivial, seguint l'exemple de Campanet, que és poble veí, i altres municipis que també seguiren aquesta iniciativa, com són Alcúdia i Santa Margalida. "A part de les típiques categories de geografia, història i literatura, que són molt bones de dur a l'àmbit local, també n'hi incloem de lògica i de matemàtiques –explica Clàudia Darder, una de les organitzadores i membre de l'entitat. En aquests casos, no es tracta de temàtiques locals, però nosaltres les hi feim tornar. Per exemple, en la qüestió plantejada de saber quin temps es torba a omplir-se un dipòsit d'aigua d'una determinada capacitat, si l'aigua raja a tal velocitat, nosaltres feim que el dipòsit en qüestió sigui un safareig conegut de la marjal poblera. Altres preguntes més típiques són "quin any va arribar l'electricitat al poble? o quants de metres fa el campanar?".

Participants del trivial pobler, la setmana passada.
Jugadors concentrats, a la Nit de Trivial de Campanet.
Nit de Trivial a Montuïri.

"El ventall de possibilitats és molt ampli. No només es tracta de respondre preguntes, sinó també, per exemple, de saber identificar a quins llocs actuals corresponen determinats espais del poble retratats en fotografies antigues. En aquest cas, per una qüestió d'edat, els joves són els que més s'equivoquen. En canvi, si a cada grup hi ha un participant de més edat, tenen més possibilitats d'endevinar aquests plantejaments", comenta Darder.

El foment de les relacions entre les diferents generacions és també una de les motivacions del trivial de Montuïri, que fa set anys que s'organitza. "En el plantejament de les preguntes, procuram mirar que n'hi hagi de dirigides a persones de diferents franges d'edat –diu l'historiador Gabriel Mayol, que n'és un dels promotors. Per exemple, si demanes que et diguin una sèrie de noms de la plantilla de l'Atlètic Club de Montuïri, és una cosa que saben més els joves i els aficionats al futbol. En canvi, si mostres la foto retallada d'una clastra o d'un portal d'unes cases de possessió, la saben identificar més les persones d'una determinada edat".

'Minervo' o 'binerbo', paraules exclusives de Montuïri i Porreres

En determinades qüestions de llengua, succeeix el mateix. "Hi ha una paraula, recollida a l'Alcover-Moll, que just es diu a Montuïri i Porreres. Es tracta de 'minervo', i la seva variant 'binerbo', que es refereix al fogueró que es feia davant les cases la nit matances. I, clar, saber això és més cosa de majors. Per fer que els equips estiguin equilibrats, he sentit a dir que hi ha autèntics mercats de fitxatges, perquè tots els grups volen tenir un equip diversificat amb moltes de possibilitats de guanyar", comenta Mayol.

Per cert, aquest divendres és el torn del trivial de Llubí, que serà a les 9 del vespre i arriba a l'edició que fa quatre. Segons un dels seus promotors, Sebastià Alomar, "ja hi ha més de trenta grups inscrits". "El trivial s'ha convertit en una bauxa, i de cada any s'hi afegeix més gent. Durant el covid en férem de virtuals i, com que la gent estava avorrida a ca seva, això va fer créixer l'interès", comenta Alomar. Pel que fa als premis, tant a Llubí com a la resta de pobles trivialers, van des de paneres de productes d'empreses locals fins a vals per dinar o sopar a bars i restaurants del municipi en qüestió. La satisfacció més grossa, però, és haver participat en una iniciativa que ha fet augmentar el coneixement local i el vincle entre veïns.

stats