El reconeixement Clara Hammerl de Pollença, per al col·lectiu de peixateres
Se'n valora el paper fonamental en l'economia de Pollença i del Moll
PollençaL'Ajuntament de Pollença ha decidit atorgar el reconeixement Clara Hammerl del 2019 al col·lectiu de les peixateres, les dones que des de sempre han venut el peix tant a Pollença com al Moll. Avui dia encara hi ha 13 dones vives que han exercit de peixateres. Fou el 1992 quan baixà la persiana la Pescateria de Pollença, i el seu tancament significà el final d'una professió.
La darrera modificació del Reglament d’Honors i Distincions de l'Ajuntament ha permès donar visibilitat a la tasca d'aquest col·lectiu femení. El reconeixement Clara Hammerl es concedeix a dones o col·lectius de dones nascudes, que visquin o que hagin treballat a Pollença que s’hagin destacat per una trajectòria o una activitat en qualsevol camp i hagin contribuït a la millora de la societat.
Al llarg de la història, les peixateres de Pollença han venut el peix a indrets diferents. Els darrers llocs on es va vendre va ser davall el Tamarell (al Moll) i la Pescateria de Pollença. Al món de la pesca, el paper de les dones ha estat igualment divers, però sobretot s’ha centrat en la venda del peix i el consegüent transport, fent-los compatibles amb la cura de la casa, la família i l’economia domèstica.
El transport des de Sant Vicenç o el Moll cap a Pollença va anar variant: a peu, amb bicicleta, amb autocar i, més recentment, amb cotxes particulars, fes fred o fes calor. Habitualment venien cada dia, tret del dissabte, que guardaven el peix per al diumenge.
Decadència
A partir dels anys 70, a poc a poc va anar minvant el nombre de peixateres que anaven a vendre a la Pescateria. Al final de la vida de la Pescateria just en quedaren quatre, fins que al final es va tancar. Catalina 'Ribota' i Magdalena 'Deiana' foren les darreres peixateres.
De vegades, quan tenien abundància de peix o els en sobrava de la venda a la Pescateria, sortien al carrer duent, ansa per ansa, el peix dins un caixó o una senalla. Una portava el corn per avisar la gent al crit de "peix fresc" i l’altra les balances.
Aquest col·lectiu de dones va jugar un paper fonamental en l’economia de Pollença i del Moll i esdevingué un clar lligam entre Pollença i el Moll, sense oblidar les tasques habituals de tenir cura de la família i de la llar.
Totes les famílies i nissagues de mariners i pescadors han tingut peixateres. Entre elles: Sion, Pescador, Gerrer, Coll Llarg, Pérez, Faveta, Deià, Paparrí, Durai, Picarol, Bultat, Gorrea, Pilles, Bisanyes, Niu, Patrona, Pont, Tacó, Julian, Perepau...
Peixateres vives
Segons dades facilitades per l'Ajuntament, avui sobreviuen 13 dones que han venut peix a la Pescateria de Pollença: Maria Salas Crespí, Catalina Seguí Cifre, Catalina Ribot Ochogavía, María Enseñat Marqués, Magdalena Enseñat Vila, Francisca Ignaci Fuster, Magdalena Juan Salas, Maria Borràs Bennàsar, Catalina Pérez Enseñat, Catalina Juan Alcaraz, Teresa Morales Amengual, Francisca Alemany Gimenez i Maria Enseñat Fluxá.