Part Forana

Reutilització de l'aigua i abocaments zero: la política de Calvià per la circularitat i per reduir la dependència de recursos externs

El municipi té la planta regeneradora d'aigua més avançada de les Balears i una de les capdavanteres en el conjunt de l'Estat

L'Ajuntament de Calvià ha invertit més de 15 milions d'euros en els darrers anys
ARA Balears
18/04/2023
3 min

PalmaL'Ajuntament de Calvià ha posat en marxa diferents projectes i iniciatives per reduir la dependència de recursos externs i continuar avançant cap a l'abocament zero. Durant aquesta legislatura ha desenvolupat el Pla estratègic d'infraestructures hidràuliques del municipi, a través de l'empresa pública Calvià 2000, amb un pressupost de més de 15 milions d'euros.

Durant els darrers quatre anys, el consistori calvianer ha centrat els esforços en aquesta matèria a avançar de manera efectiva cap a la circularitat, la sostenibilitat i l'abocament zero. Així, s'han posat en marxa els projectes següents per tal de lluitar contra la dependència de fonts externes per garantir l'abastament a la població real i a la flotant: la posada en marxa el 2022 de l'Estació Regeneradora d'Aigua de Santa Ponsa (ERA), la continuació del pla d'extensió de les xarxes de distribució d'aigua regenerada i la implantació del servei, amb una actuació de divulgació i promoció de l'aigua regenerada a particulars i grans i mitjans consumidors.

Aquestes iniciatives neixen davant la situació actual del municipi de Calvià, un municipi de més de 50.000 habitants, que multiplica per 3,5 vegades la demanda d'aigua en temporada alta, i que depèn en un 80% de fonts externes per abastir-se. Davant aquest fet, el Consistori va decidir apostar per regenerar, reciclar i reaprofitar l'aigua que el municipi consumeix. A més, també es manté la lluita per fer una gestió sostenible dels recursos hídrics alternatius.

Amb aquestes polítiques, l'Ajuntament de Calvià pretén aprofitar al màxim els recursos naturals i reutilitzar les aigües regenerades municipals i les aigües reciclades (aigües grises i pluvials generades o recollides a l'interior), a més d'un estalvi real per a la ciutadania i unes conseqüències desitjables per a la sostenibilitat i la preservació del nostre entorn natural.

Per tal d'assolir aquests objectius i reduir la dependència de fonts externes i els abocaments, el consistori ha activat la nova Ordenança municipal de gestió sostenible de la reutilització de l'aigua al municipi. Aquesta nova normativa és pionera tant a les Illes Balears com a l'Estat i suposarà un salt qualitatiu en la gestió dels recursos no convencionals, ja que regularà la reutilització de les aigües regenerades municipals i les aigües reciclades dels habitatges o instal·lacions, que no són aptes per al consum humà.

D'altra banda, l'Ajuntament del municipi calvianer ha posat en marxa, també, l'Estació Regeneradora d'Aigua de Santa Ponça (ERA). Aquesta infraestructura permetrà augmentar considerablement la disponibilitat d'aigua regenerada al municipi, passant del 12% actual a l'objectiu del 85% en el moment de màxima producció. Aquest projecte permetrà apropar-se a l'horitzó de reutilització del 100% de les aigües tractades al municipi.

Amb l'ERA es produiran fins a 20.000 m³ al dia de qualitat 2.1, apta per a usos extensius, incloent-hi el reg de camps de golf, els horts i les explotacions agràries. A més, amb aquesta nova infraestructura s'obtindran fins a 10.000 m³ per dia de qualitat 1.1, apta per a tota mena d'usos urbans no potables, com el reg de zones verdes públiques, jardins privats o usos urbans, i aquesta última és la màxima qualitat definida a la normativa de reutilització d'aigües.

D'aquesta manera, el municipi tindrà la planta regeneradora d'aigua més avançada de Balears i una de les plantes capdavanteres en el conjunt de l'Estat. Així, s'aconseguirà reduir notablement la dependència de fonts externes d'aigua, ja que molta de la utilitzada en l'àmbit municipal serà regenerada i tractada tecnològicament per poder reutilitzar-se.

Davant els grans avantatges i els avenços en matèria de gestió sostenible dels recursos hídrics alternatius, l'Ajuntament de Calvià ha treballat, i continua fent-ho, en l'extensió de les xarxes de distribució d'aigua regenerada del municipi. El Pla estratègic d'infraestructures hidràuliques del municipi preveu, també, l'augment de la distribució d'aigua regenerada cap a grans consumidores. Actualment, hi ha 55 km de xarxa, i l'objectiu del consistori calvianer és que a mitjà termini s'arribi fins als 150 km d'artèries de distribució.

En aquest sentit, cal recordar que l'octubre del 2022 la Comissió d'Impuls del Turisme Sostenible (CITS) va aprovar atorgar més de 3,5 milions d'euros a l'Ajuntament de Calvià per poder ampliar la xarxa d'aigua regenerada de Calvià.

stats