SANT ANTONI 2018

La festa es revifa a Sant Llorenç per la forta implicació social

Els llorencins responen cada any millor a l’esforç fet pel Sobreposat

Els dimonis prenen vida gràcies a Gomila i Nicolau.
Serafí Lliteres
13/01/2018
3 min

Sant LlorençLa festa de Sant Antoni ha fet una forta revifada durant aquests darrers temps a Sant Llorenç del Cardassar, gràcies a la forta implicació dels diferents col·lectius que hi prenen part i la bona resposta dels llorencins i llorencines que, tot i estar situats al bell mig de dos dels pobles amb més tradició santantoniera de Mallorca, es mantenen fidels a la cita i responen de cada any millor a l’esforç de l’organització del Sobreposat de Sant Antoni.

Els dos dimonis grans llorencins, que prenen vida gràcies a Toni Gomila Botó i a Gabriel Nicolau, són acompanyats durant tot moment pel patidor Jesús Martínez, que es posa en la pell de sant Antoni, i el baciner Nofre Jaume Neula. No hi falten tampoc en cap moment els músics de la banda, les gravacions dels vídeos dels germans Alzina, les cròniques de la revista digital card.cat i una llarga comitiva de gent que no anomenaré, no fos cosa que me’n deixàs algun.

La festes santantonieres de Sant Llorenç donaren el sus aquest dijous amb el combat de picat al restaurant Can Pedro a càrrec dels Glosadors de Mallorca, amb Mateu Xurí, Maria Bel Servereta i Macià Noto. Continuava divendres amb una representació teatral per als més menuts, la presentació d’un treball del llorencí Guillem Pont i l’estrena del vídeo promocional de Sant Antoni 2018. El dissabte capvespre, Firó i, posteriorment, assaig dels goigs, torrada popular i ximbombada. Avui s’organitzarà una altra torrada, però aquesta vegada a càrrec de la gent gran de Sant Llorenç. Dilluns horabaixa serà l’hora del concurs de llonganisses, i dimarts el dia serà ben complet amb el berenar santantonier al bar Nou, el primer ball dels dimonis, encesa del fogueró de l’escola, sortida dels dimonis i volta pels carrers del centre. I per acabar la jornada, la lectura de l’argument i el cant dels goigs de Sant Antoni. Dimecres, dia de Sant Antoni, les aigües es calmaran amb les beneïdes, la demostració infantil de ball de bot, la missa solemne i la ballada popular i torrada a la plaça de l’església. Clourà el programa, ja fora de les festes pròpiament dites, el fogueró de l’escola de música el divendres 26 de gener.

De tots aquests esdeveniments, si n’hem de destacar un per ser únic de Sant Llorenç i reunir una gran quantitat de gent, és sens cap dubte la lectura de l’argument (uns versos que llegeix el baciner i fan un repàs de l’any anterior en forma d’ironia punyent i humor) i el cant dels goigs, que es porten a terme ambdós a la rectoria de Sant Llorenç.

Son Carrió

Un cas particular a les festes de Sant Antoni és el de Son Carrió, que tot i no tenir un programa d’esdeveniments tan carregat com el dels nuclis veïns, és sens cap mena de dubte el poble amb més dimonis per habitant de tot Mallorca. Més d’una cinquantena d’aquests simbòlics personatges passegen pels carrers carrioners el dia de les seves beneïdes. Si voleu saber-ne més, d’aquesta ingent dimoniada, podeu consultar la web carriocity.com, on trobareu notícies i alguns reportatges al voltant del dia a dia de Son Carrió.

Sa Coma i costa

A finals del 2014 es va crear a sa Coma l’associació Amics Dimonis Sa Coma i costa, presidida per Antoni Barragan, per tal de donar un nou impuls a les festes de Sant Antoni en aquests nuclis costaners. Són indubtablement els dimonis més novells del municipi: tant Jaume Nicolau com Adam Formby tot just tenen 17 anys; el reserva també és un amic comú de tots dos, Paco Domínguez. En aquest cas, el paper de sant Antoni li toca representar-lo a David Formby, pare d’Adam.

Cal donar-los l’enhorabona per l’empenta i seriositat amb la qual s’han pres aquesta tasca, que és seguida, fotografiada i comentada any rere any per la incansable Magdalena Ordinas, que en publica les imatges a diverses publicacions del Llevant de Mallorca.

stats