L'Ajuntament de Manacor oferirà visites guiades per conèixer el municipi
Es faran dues rutes pel centre històric perquè manacorins i forans en coneguin la història i el patrimoni
ManacorL'Ajuntament de Manacor ha presentat aquest dilluns 'Redescobrint Manacor', una nova iniciativa per conèixer la història i el patrimoni de la ciutat a través de dues rutes pel centre històric. A l'acte de presentació hi han assistit la regidora d'Urbanisme, Núria Hinojosa; la tècnica de Patrimoni i directora del Museu d'Història, Magdalena Salas, i la guia turística, Maria Magdalena Sureda.
Les visites guiades començaran a partir del 3 d'octubre i es faran cada dissabte dematí. Hi haurà dos itineraris i cada un durarà aproximadament una hora i mitja. En el primer, 'Manacor, una mirada enrere', més clàssic i dirigit als forans, es visitaran aquelles coses que el Consistori ha considerat imprescindibles: l'església i el claustre de Sant Vicenç Ferrer, els pous islàmics de la plaça de la Constitució, l'església de Nostra Senyora dels Dolors i el campanar, la torre del Palau, la Fonda Femenias, la pastisseria de Can Roca i el molí d'en Fraret.
El segon itinerari, 'Mirant cap al cel', se centrarà en detalls d'edificis que habitualment ens passen per alt i que ens "expliquen històries o anècdotes relacionades amb les cases on hi ha aquests detalls arquitectònics, artístics o , simplement, una cantonada on ha succeït un fet històric interessant", ha explicat Magdalena Salas. Es visitaran Can Tallet, ca n'Aulet, el Banc de Crèdit Balear, Can Massanet, la Fonda Femenias, Can Llinàs i la casa dels Mínims, entre d'altres.
Un itinerari serà a les 10 h i l'altre a les 12 h. Aquests s'aniran alternant cada setmana, un dissabte es començarà per un, i el següent per l'altre. Cada visita és totalment gratuïta, però serà necessari apuntar-s'hi prèviament perquè, per complir les mesures de seguretat, s'establiran grups de com a màxim 15 persones.
La intenció és que després del mes d'octubre es pugui donar continuïtat a les rutes. En primer lloc van dirigides als manacorins però, segons apunta Margalida Salas, s'oferiran aquests serveis a tots els altres municipis a través de departaments de cultura i associacions. Amb vista a la pròxima temporada turística, també es vol oferir el servei en diferents idiomes, "tot depenent de quina sigui la situació", afegeix Salas.
"A qui li sentim dir que Manacor és lleig li haurem de dir que no ha anat a aquestes rutes. Si
aprofundim en la història i en el patrimoni de Manacor podem veure que hi ha molts de detalls i
història amagada on es veu que som un poble que té una tradició que ve de molt antic", ha assegurat Salas durant la presentació.
Núria Hinojosa apunta que "hi ha coses que, per molt manacorins i manacorines que siguem, no les coneixem" i que aquestes rutes "ajuden a conèixer el patrimoni del municipi". La regidora també ha volgut agrair a Margalida Rosselló, actual directora de l'Escola Municipal de Mallorquí, qui va treballar inicialment aquestes rutes en la passada legislatura. Per part seva, Maria Magdalena Sureda ha recalcat que "Manacor no és lleig, és desconegut", i ha posat com a exemple el claustre de Sant Vicenç.