Can Salom de Petra acull 'Arquitectures d'Aigua', de Mateo de Vallescar
L'artista i arquitecte català, resident a la Colònia de Sant Pere, posa línies de color mediterrani a la seva darrera col·leció abstracta
PetraLa sala d’exposició de Can Salom de Petra acull fins dia 15 d’aquest mes una exposició de l'artista català Mateo de Vallescar (Barcelona, 1961), que resideix a Colònia de Sant Pere. Ara, al poble bressol de Juníper Serra hi ha penjada una de les seves col·leccions de pintura abstracta, titulada 'Arquitectures d’Aigua'. L’exposició d’aquest autor, arquitecte de professió, mostra construccions que es poden entendre com a paisatges abstractes que evoquen la imponent presència de la Mediterrània, amb tota la seva diversitat de blaus.
"La meva obra, després de 28 anys de treball i amb una primera exposició feta a Mèxic el 1988, s’ha tornat molt depurada i molt meditativa... minimalista, un poc en la línia de Mark Rothko", explica. Aquest autor s’aboca a treballar amb l’aigua perquè l’entén com l’element dúctil per excel·lència. "L’aigua s’adapta a tot, és sinònim de fluïdesa. He sentit la necessitat de llevar moltes coses, cercant la simplicitat, el silenci... la poesia del color en el seu estat pur", subratlla.
Alhora, per Mateo de Vallescar, "l’aigua té molt a veure amb la música, quan un pianista, per exemple, flueix carregat d’emocions pel seu teclat". Tal vegada per això volgué que Joan Riera Salom fes l’honor d’obrir la seva mostra de peces pictòriques amb una interpretació al piano que presideix la sala expositora en un dels soterranis més emblemàtics del nucli antic de Petra. La mostra s'ofereix amb 20 quadres i el pintor es mostra "molt satisfet" amb l'acollida que ha tingut durant la primera setmana d'exposició.
Lloret fou el primer lloc de Mallorca on exposà Mateo de Vallescar. Entremig, ha recorregut nombroses sales de Barcelona, Suïssa, els Estats Units, i Mèxic, lloc on es va criar i on se sentí captivat per l'art, també gràcies al fet d'haver-lo mamat de la seva mare, que era pintora. La inquietud d'aquest arquitecte per aprendre l'ha dut a conèixer diverses llengües, algunes de les quals ara ensenya, igual que el tai-txi, un dels seus rierols psicomotrius per a la meditació. Multifacètic i autodidacte, aquest artista, ara artanenc d'adopció, viu entre les línies de la creació arquitectònica i la pintura, "sempre des del silenci".