Part Forana25/04/2018

Sant Marc, la bogeria pels caragols

Els restauradors reconeixen que la 'caragolofília' s'ha disparat els darrers anys

Miquel Barceló
i Miquel Barceló

VilafrancaSant Marc, 25 d'abril. Com si fos un dictat evangèlic, en moltes llars, avui, el plat per excel·lència de la taula seran els caragols, preparats de diverses maneres. Sia com sia, es tracta de seguir la tradició i fer cas al refranyer popular que, entre moltes d'altres dites, diu: "Qui menja caragols per Sant Marc, gaudeix de bona salut de franc".

Des de fa una dècada, els restaurants de les Illes han detectat una espècie de 'caragolofília' que va creixent, sense saber-se’n l’origen real. Podria ser una moda gastronòmica, però el cert és que l’afició per aquest tipus de mol·lusc gasteròpode augmenta. Ho corrobora el fet que el 2010, segons el registre de la conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, només hi havia una granja de caragols a les Illes Balears. El 2015 eren 13 i a final del 2017 n’hi havia 22, i no produeixen producte suficient per proveir el consum intern de les Illes.

Cargando
No hay anuncios

Sevilla, Lleida, València... Des de diversos punts de la península arriben encàrrecs de molts restaurants. Es Cruce continua al capdavant a l’hora de despatxar racions. Segons Guillem Garí, propietari del popular establiment de Vilafranca, aquesta setmana se’n serviran sis tones, quatre de les quals seran exclusivament per atendre la demanda d'avui, festivitat de Sant Marc.

Els restaurants del Pla

El que necessita Es Cruce un dia com avui és el que produeixen quatre granges de Mallorca al llarg d’un any. Per tant s’ha d’anar a fora a cercar-los. "Les crien al Marroc, però es comercialitzen a través de Sevilla", explica Guillem Garí a l’ARA Balears. Quatre tones serveixen per a 12.000 racions: 2.000 servides a taula i 10.000 per endur-se'n, aquest és el registre a què segurament s’arribarà en aquest establiment. Al restaurant Sa Creu de Petra, Carles Serralta Bover explica que al seu negoci es vendran prop de 1.500 quilos de caragols, una xifra també prou significativa i que demostra la gran atracció que tenen molts restaurants del Pla de Mallorca.

Cargando
No hay anuncios

Avui, als restaurants de Sant Jordi, Gènova, Muro, Sineu, Petra, Vilafranca... els caragols són el plat del dia. A Sineu, a més, Sant Marc és el patró i la diada d'avui tindrà doble protagonisme pel fet de caure en dimecres de mercat, dia en què el poble ja queda col·lapsat per l’atractiu de ser l’únic mercat pagès de soca-rel que queda. Els quaranta restaurants, cellers i cafès sineuers serviran també avui el plat típic de la jornada.

El producte local

A l'abril, les granges de caragols fan el seu agost particular. La marca Treu Banya és de Muro i té dues granges especialitzades en bovers. "Els caragols no crien bé dins hivernacles i n'estam estudiant les causes", explica a l’ARA Balears l’empresari Jaume Riutort, que defensa el producte local "de qualitat", davant el congelat que arriba de fora, "de Xile i del Marroc". A més, el seu negoci ven el mol·lusc viu i també cuinat, "intentam cuidar al màxim la clientela", assegura. El preu del caragol viu sol estar aquestes dates entre els 9 euros de la caragola i els 11 del bover. Ja preparat i llest per servir a taula, el quilo sol estar al voltant dels 15 euros.

Cargando
No hay anuncios

Amb cansalada, carn i patata, amb salses variades i herbes aromàtiques, els caragols són avui la delícia que acontentarà molts estómacs. Això sí, no hi ha de mancar l’allioli i un bon vi negre per acompanyar, perquè cal fer cas al refranyer: "El caragol neix amb aigua i mor en vi".

Caragoles de garriga, bovers, viudes, moro, vinyal, cristià... i altres famílies d’hermafrodites nutritives ompliran calderons, olles i greixoneres. A la taula, no cal tenir por d’una atapeïda massa grossa, perquè els caragols omplen poc. Però tot i l’exquisidesa de tastar aquests invertebrats, sempre cal controlar la gola.

Cargando
No hay anuncios

Vitamines servides en closca

La gent amb analítica de colesterol alt i triglicèrids té el millor aliat en els caragols. Aporten el 98% dels aminoàcids bàsics per a l’organisme. La seva càrrega nutricional és prou elevada: magnesi, ferro, sodi, seleni, fòsfor, vitamines A, B12, C i B3. A més, són baixos en greixos: entre 60 i 80 calories per cada 100 grams. El caragol és un menjar tradicional de tot l’arc mediterrani i té un ampli seguiment en molts països europeus. La bava de caragol és un protector epidèrmic de gran efectivitat