INFRAESTRUCTURES
Part Forana19/08/2016

Santa Margalida i Muro neden dins les aigües brutes

La depuradora comuna rebenta i contamina l’Albufera, mentre els municipis lluiten per solucions diferents

Miquel Barceló
i Miquel Barceló

MuroUna greu avaria a la depuradora de la Platja de Muro, amb un important vessament d’aigües brutes sense tractar al Parc Natural de l’Albufera, ha reobert aquesta setmana el conflicte entre Muro i Santa Margalida. El punt de màxima fricció es presenta a l’hora de plantejar una solució a una situació derivada de la massificació turística i de la manca de planificació en matèria d’aigües residuals dels diferents governs de les Illes en les darreres legislatures.

Com tantes altres plantes de depuració d’aigües residuals de Balears, la de la Platja de Muro rep aquestes setmanes el doble de cabal del que pot assumir. En aquestes instal·lacions tracten les aigües brutes de la zona turística de la Platja de Muro i de Can Picafort, que pertany a Santa Margalida. Des del 2009, hi ha projectada, amb caràcter d’interès general, una nova depuradora a la finca de Son Bauló, vora el torrent del mateix nom, dins el terme de Santa Margalida. Aquesta planta tractaria exclusivament les aigües residuals de Can Picafort, però l’Ajuntament margalidà s’hi oposa. Tot i que els hotelers de la Platja de Muro han aportat els terrenys per a la planta de tractament, Santa Margalida rebutja el projecte.

Cargando
No hay anuncios

El 2005, Santa Margalida i el Govern autonòmic crearen una comissió de seguiment del conveni sobre tractament d’aigües residuals, integrada per dos membres de l’Executiu i dos de l’Ajuntament. Com que no hi ha vot de qualitat, perquè és una comissió creada sense presidència, molts debats queden empatats o, millor dit, bloquejats, com el del projecte de nova depuradora, que té finançament central i un pressupost de 18 milions d’euros.

“Amenaça per a la badia”

Cargando
No hay anuncios

Santa Margalida reconeix que es necessita ampliar la infraestructura de depuració. La seva oposició a fer una nova depuradora rau en la solució “errònia” que, a parer seu, es dóna a la problemàtica. El tinent de batle margalidà, Joan Monjo, responsable de la zona de Can Picafort, assegura que la nova depuradora, projectada amb un emissari submarí de més de tres quilòmetres, “és una amenaça per a tota la badia d’Alcúdia”. “Curiosament, la nostra oposició al projecte i la solució alternativa que mantenim tenen el suport del GOB”, subratlla.

Segons Monjo, “hem de partir de la base que és hora de posar fi a la política de crear infraestructures bàsiques per a cada nucli de Mallorca, sense visió global”. En aquesta línia, recorda que a Mallorca, de les dues plantes de tractament de MAC Insular, una s’assignà dins Santa Margalida “i l’hem acceptada, sense discutir la procedència dels residus”. “Entenem que no pot haver-hi un abocador per a cada municipi; per tant, que no ens tractin d’insolidaris i diguin que no volem les aigües brutes de Can Picafort en el nostre terme”, suggereix Joan Monjo.

Cargando
No hay anuncios

La solució que proposa Santa Margalida al Govern és retirar el projecte de nova depuradora i construir una segona planta convencional que aboqui aigües reutilitzables a les llacunes actuals de la depuradora de la Platja de Muro.

El GOB, el 14 de setembre de 2014, ja presentà al·legacions al projecte de nova planta depuradora dins Santa Margalida. La seva alternativa també va, a grans trets, en la línia de l’Ajuntament . El GOB rebutja el plantejament, recollit pels qui defensen una nova EDAR, que ampliar les noves instal·lacions de Muro “exigeix expropiacions en un entorn de minifundi amb protecció ambiental”. “No seria necessari si s’instal·la una depuradora convencional”, que s’afegiria a l’existent, explica l’organització ecologista en el seu plec d’al·legacions contra el projecte d’una nova depuradora per a Can Picafort. Però, en cas d’avaria, els abocaments es continuarien fent a la zona humida de l’Albufera, al·leguen alguns tècnics que defensen una nova estació de tractament d’aigües brutes. Aquí el GOB, també en la línia de l’Ajuntament de Santa Margalida, recorda que fins ara els abocaments han estat motivats pel col·lector de bombeig de ses Salines (Salinetes), que recull residuals de la Platja de Muro, i remarca: “Resulta que l’eliminació d’aquest col·lector no s’inclou en el projecte” de nova depuradora. Cal recordar que, efectivament, la darrera avaria greu -aquesta setmana- a la depuradora de la Platja de Muro ha tingut l’origen en el col·lector de Salinetes.

Cargando
No hay anuncios

Martí Fornés, batle de Muro, fa temps que reclama una solució definitiva al problema i aquest dimecres es declarava “avergonyit” de la incapacitat evident d’arribar a un acord. Llavors, feia una crida a “consensuar esforços” per evitar que es repeteixen nous abocaments contaminants a la zona de l’Albufera, tot i remarcar que la solució al problema ja fa dotze anys que està en llista d’espera.

Des d’Abaqua, l’agència que gestiona les depuradores municipals de les Balears, s’ofereix que “si l’oposició de Santa Margalida es limita a l’emissari, s’hi poden trobar altres solucions”. Des de la Conselleria de Medi Ambient s’apunta que el govern central “té la paella pel mànec” a l’hora de prendre la decisió definitiva sobre el projecte de la nova depuradora.

Cargando
No hay anuncios

Quant a la negociació política, des de Medi Ambient s’ha informat que el conseller Vicenç Vidal ha mantingut diverses reunions amb el batle de Muro, “però a tres bandes, mai”. El Govern, amb actitud passiva, diu que “falta que els dos municipis es posin d’acord”. Aleshores, les divergències municipals per a un greu problema comú col·lapsen qualsevol solució.