Santanyí, pendent de Costes per instal·lar la bomba de recirculació d'aigua marina

L'Ajuntament tramità la sol·licitud el 15 de març i encara no ha rebut resposta

L'alga 'Alexandrium' provoca que l'aigua de Cala Santanyí torni groga.
Ara Balears
21/06/2019
2 min

SantanyíLa batlessa de Santanyí, Maria Pons, ha demanat a la nova cap de Costes, Almudena Domínguez, accelerar el procés d'autorització per instal·lar la bomba de recirculació de l'aigua de Cala Santanyí, ja que aquest divendres l’aigua ja comença a canviar de color.

L’estiu de 2018 va ser el primer en el qual la platja de Cala Santanyí va tenir una bomba de recirculació d’aigua marina per evitar la proliferació de l’alga 'Alexandrium Taylori', que provoca que l’aigua canviï de color. De fet, va ser tot un èxit perquè, des de la posada en funcionament, les aigües van estar sempre en perfecte estat.

La bomba que fa la recirculació s’ha de retirar durant l’hivern i tornar a connectar a l’estiu, cosa que no s’ha pogut fer perquè falta l’autorització de la Demarcació de Costes de les Illes Balears, un òrgan que depèn del govern central que encara no ha contestat a la sol·licitud que l’Ajuntament de Santanyí fa ver el 15 de març d’enguany.

Segons ha explicat Pons, sabem que el nou equip de Costes fa molt poc que ha arribat al càrrec, però és urgent solucionar la situació de Cala Santanyí. La imatge de les nostres platges és fonamental per al municipi, i en aquest cas sabem com s’ha de resoldre un problema que afecta els veïns i negocis de la zona. Per això demanam que se’ns autoritzi al més aviat possible que tornem a posar la bomba de recirculació perquè amb la previsió d’augment de temperatures dels pròxims dies el problema es pot agreujar".

Cal recordar que ja l'octubre de 2016 es va encarregar un estudi de temperatures que va determinar la causa del canvi de color: l’alga 'Alexandrium'. És una alga que fermenta perquè no es regenera l’aigua a les cales estretes o allà on els corrents no regeneren l’aigua prou sovint. Per això, només en generar un corrent l’aigua torna a tenir la seva transparència habitual. L’alga no té cap altre efecte sobre l’aigua més enllà del canvi de color, ni suposa cap classe de risc ni de contaminació.

Neteja del fons marí

En el marc de les festes de Sant Joan de Portopetro, el centre de busseig Petro Divers - Centro de Buceo Portopetro ha fet una neteja del fons marí de dues platges de la zona. En total, han retirat uns 40 quilos de residus, la majoria dels quals són plàstics, que arrosseguen els corrents marins.

Es tracta d'una de les immersions periòdiques que es fan a la zona per evitar la contaminació dels voltants del port i possibles accidents, ja que sovint els plàstics s’enreden amb les hèlixs de les embarcacions.

stats