Firó de Sóller: "Els sarraïns fan sabonera per la boca, talment els polítics en campanya"
Participants a la festa comparen la frustració per no poder estrenar la rèplica del canó de la torre Picada amb l'actitud dels candidats electorals
Sóller"Estan rabiosos perquè finalment no els han deixat treure el canó, perquè no els han donat el permís. I clar, els moros fan sabonera per la boca, com els polítics que aquests dies fan discursos", comentava un home de mitjana edat a un altre mentre tenia lloc el desembarcament a la platja d'en Generós del Port de Sóller, qui afegia que els "ha costat molts d'euros".
Prèviament, el president del Col·lectiu de Moros 11 de Maig, Xisco Martorell, confirmava la seva decepció davant la decisió d'Intervenció d'Armes, organisme dependent de la Guàrdia Civil. "Home, és una pardalada molt grossa, aquesta. Teníem molta d'il·lusió d'estrenar el canó, el donàrem a fer fa uns mesos. És una peça preciosa, perquè està feta talment com el canó que hi ha damunt la torre Picada, al Port. La diferència és que el nostre canó és molt més lleuger i és bo de manejar, perquè té un peu amb rodes", comentava Martorell, gairebé amb la llagrimeta a l'ull.
"Els moros, aquesta decisió no l'entenem. Ens digueren que el canó no pot disparar en línia recta. I així ho férem: el condicionàrem perquè només pogués tirar cap amunt, a una distància de cinquanta metres. De què passen pena? Què es pensen, que matarem un angelet del cel?", es preguntava indignat el president del Col·lectiu de Moros, mentre anunciava que a les 20.30 h el treurien davant l'Ajuntament pel carrer de Bonany, "perquè una peça tan guapa i ben feta s'ha de mostrar, encara que no la utilitzem per disparar".
Entre un grup d'estrangers, amb els braços i l'esquena tot mascarats, i que badocaven mirant la primera batalla, s'hi passejaven dos joves d'una vintena d'anys. "Ara veuràs aquest que bada, si l'embetumarem!", deia un a l'altre mentre es treu un tubet de tinta de dins el butxacó, se n'empastissava les mans, que llavors posava per la cara de l'home incaut.
"O no ens coneixes?!", li deien fent unes bones rialles, mentre la cara ja era tota una clapa negra. "Som en Pep i en Pau!". "Com us havia de conèixer, tan mascarats?!", deia mentre s'hi aferrava per saludar-los, sense por de tacar-se, perquè en realitat ja era tot una taca.
Demanats aquests joves sarraïns sobre la qüestió del canó, responien: "Sabeu què passa? Que nosaltres no som sollerics, som deianencs. I nosaltres, tot i que entenem el sentiment, venim per fer festa!".
‘Palmesanos’ al tramvia
El servei de tramvia, a causa del desembarcament, s'ha hagut d'interrompre durant un temps, cosa que no ha impedit que fins al moment hi hagués una gentada que l'utilitzàs. "N'ha venguda de gent, avui! Tant mallorquins, com estrangers, però el personal que més ha vengut, són els llonguets!", comentaven Toni i Jaume, dos treballadors del ferrocarril, mentre esperaven que el Port es descongestionàs, moros i cristians se n'anassin cap a Sóller i poguessin reprendre el servei. "I com ho sabeu que són llonguets?!". "Home, o no ho coneixes tu?! Que no ho duen escrit a la cara, els que són 'palmesanos'?!".
Els polítics també van al Firó: festa o campanya electoral?
Les autoritats municipals i polítics en campanya, a migdia feien volta per la plaça de la Constitució. Si el candidat al Consell de Mallorca per MÉS anava amb americana i sabates de mudar, el candidat presidencial anava vestit de pagès. "Hi he faltat molts pocs anys, jo, al Firó! I sempre vestit de pagès, perquè som membre del Col·lectiu de Pagesos de Sant Ponç 1561", li entimava Apesteguia a Alzamora enmig de la plaça.
Més tard, els candidats al Parlament i al Consell d'El Pi, Josep Melià i Xisca Mora es feien retratar davant el monument. Per la part del PP, el candidat al Consell, Llorenç Galmés es deixava mascarar per una quadrilla de moros rabiosos, que des de la platja d'en Generós es dirigien a la platja d'en Repic per lliurar la segona batalla.