Set projectes a pobles de Mallorca que cauran (o no)

L’aigua potable a Manacor, la ronda de Santanyí, l’escoleta a Marratxí o el PGOU de Calvià, pendents de la constitució dels futurs ajuntaments

L'hotel Formentor, a Pollença.
10/06/2023
4 min

PalmaQuè passarà amb els projectes importants als pobles de Mallorca després de la constitució dels nous ajuntaments i també de les administracions supramunicipals? Continuaran fent feina a Manacor perquè l’aigua potable arribi a tots els nuclis del municipi? Revocaran la polèmica llicència d’obra de l’hotel Formentor a Pollença? I a Calvià, continuaran volent revisar el planejament urbanístic?

Alguns d’aquests projectes ja estan començats, mentre que d’altres encara han d’arrancar. Per això és moment de repassar les actuacions que poden dur endavant (o tombar) els futurs batles de la Part Forana a partir del pròxim 17 de juny quan es constituiran els nous consistoris. 

1.

Les obres del Formentor, en dubte per una auditoria jurídica

La construcció de l’hotel Formentor de Pollença, que es va començar fa més de vuit mesos, no té garantit el final. L’Ajuntament canvia de color polític i d’un pacte de dretes encapçalat per Andrés Nevado, passarà a governar el socialista Martí March. En els darrers quatre anys, el PSOE ha format part de l’oposició en coalició amb MÉS i sota el nom de Junts Avançam.

La seva posició respecte del Formentor ha estat molt clara: estan d’acord amb la reforma de l’antic hotel, però han denunciat en diverses ocasions l’opacitat amb què s’ha desenvolupat les actuacions. De fet, demanaren la seva paralització després que el GOB denunciàs que només existia llicència de reforma, mentre que s’havia esbucat i s’estava aixecant un edifici de nova planta sense el permís pertinent. 

Ara bé, divendres passat el batle en funcions, Nevado, va atorgar la llicència que, segons el Consistori, “legalitzaven” tant les actuacions actuals com les fetes fins aleshores. Davant aquesta situació, el futur equip de govern ja ha avançat que encomanarà un informe jurídic que aclareixi la legalitat de les diferents llicències urbanístiques que s’han concedit als promotors del Formentor durant aquest mandat.

Així, la continuació de la construcció de l’hotel i la seva posada en marxa no estan garantides, sinó que dependran del fet que tots els permisos s’adiguin a les diferents lleis. 

2.

El segon cable elèctric: per la badia d’Alcúdia o de Pollença?

Si fins ara, l’Ajuntament d’Alcúdia, encapçalat per Domingo Bonnín (El Pi), no s’havia pronunciat respecte de l’entrada d’un segon cable elèctric per la badia de Pollença, la futura batlessa, Fina Linares, ha anunciat que està “totalment en contra d’aquesta actuació”. Per això, donaran suport als veïns, que s’han manifestat diverses vegades contra aquest projecte, i pitjaran perquè l’entrada del cable elèctric sigui per la badia d’Alcúdia. “No té cap lògica traçar un recorregut d’11 quilòmetres, mentre que es pot resoldre amb un”, ha assegurat la futura batlessa. 

3.

La construcció d’una escoleta infantil i municipal a Marratxí

El canvi de color polític de l’Ajuntament de Marratxí –que passa del PSOE al PP– podria dur a pensar que el projecte de construcció d’una escoleta infantil municipal que havien anunciat els socialistes en cas de revalidar batlia es tiraria enrere. No obstant això el futur batle, Jaume Llompart (PP), comparteix la necessitat dels socialistes i no descarta, fins i tot, mantenir la ubicació i les condicions tècniques de la proposta del PSOE. “No he pogut revisar el projecte actual i tampoc no sé en quin punt està, però el cert és que coincidim en el fet que és necessari i la nostra intenció és continuar amb el projecte”, assegura Llompart. 

4.

La revisió del planejament urbanístic de Calvià

La modificació del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de Calvià que va aprovar inicialment l’equip de govern (PSOE, MÉS i Podem) recull, entre altres propostes, la desclassificació de 86 hectàrees de sòl urbà i urbanitzable per consolidar la “sostenibilitat del municipi”, segons el batle en funcions, Alfonso Rodríguez. Ara bé, a partir del 17 de juny l’Ajuntament estarà encapçalat pels populars i també per Vox i ambdues formacions –que van votar en contra de l’aprovació inicial d’aquesta modificació– ja van mostrar quina seria la seva posició. A més, en el cas del PP ho ha reflectit al seu programa: volen “desistir de la tramitació de la revisió del pla general iniciada el 2022”.

5.

Aigua potable per a tots els nuclis de Manacor

El desembre de 2022, l’Ajuntament de Manacor, amb Miquel Oliver al capdavant (MÉS) anunciava l’arribada de l’aigua potable a les barriades de la Volta i del Serralt, una reclamació històrica de tot el municipi. Mesos després i per abastir la resta de nuclis, el consistori va adjudicar la construcció d’una nova potabilitzadora que s’ha de materialitzar el 2024. Oliver –que encapçala la llista més votada– ja ha dit que continuaran amb la iniciativa en cas que revalidi el càrrec. També el PP, que és el segon en la llista dels partits més votats però que té molt poques opcions de governar, vol finalitzar el projecte. En aquest cas, per tant, no hi ha dubte: governi qui governi Manacor tindrà aigua potable arreu. 

6.

El tren de Llevant que connecti fins a Capdepera

Segurament la del tren de Llevant és la reclamació més antiga i demanada de totes les recollides a l’article. Els veïns de Manacor, Artà, Capdepera i altres pobles de la comarca han pitjat any rere any per a la construcció d’aquesta línia de transport públic. A Capdepera, la força més votada ha estat el PP i no hi ha ni rastre d’aquest projecte en el seu programa electoral. De fet, les seves prioritats en transport són connectar el municipi amb l’aeroport i augmentar les freqüències de bus. 

7.

La ronda de s’Alqueria Blanca de Santanyí

En el cas de Santanyí, una de les reivindicacions més sonades dels darrers quatre anys ha estat la construcció d’una ronda de circumval·lació a s’Alqueria Blanca per poder reduir el trànsit en el centre del municipi. En aquest cas, no és l’Ajuntament qui l’ha d’executar, sinó el Consell de Mallorca. En aquests quatre anys, l’administració insular, que s’havia compromès a executar l’actuació durant aquesta passada legislatura, tan sols n’ha redactat el projecte. De fet, el consistori s’ha queixat en diverses ocasions d’aquest retard. Ara bé, el PP ha guanyat les eleccions en aquesta administració supramunicipal i també a l’Ajuntament i, per tant, les possibilitats que la ronda es prioritzi són prou altes. u

stats