6 de setembre, 30 anys del darrer diluvi del segle XX al Llevant i Migjorn
Tres empleats de l'hotel El Corso, a Portocolom, moriren al soterrani de l'establiment que avui encara ocupa part del torrent
ManacorEl 6 de setembre de 1989 és una data arrelada dins la memòria col·lectiva de molts residents, adults i gent major, a les comarques del Llevant i Migjorn de Mallorca. Es tracta d'una de les grans catàstrofes naturals del segle XX a l'illa. Tingué lloc a les primeres hores del matí i es va cobrar la vida de tres empleats de l'hotel El Corso, a Portocolom, un establiment que, tres dècades després que la justícia exculpàs de responsabilitats penals els autors de la negligència urbanística, continua dret dins el mateix cau natural del torrent.
Una gota freda generà aquella jornada fortes precipitacions d'entre 100 i 150 l/m2 en poques hores, la qual cosa provocà inundacions a molts de pobles i el desbordament de torrents de la zona de Campos, Felanitx, Manacor, Sant Llorenç, Son Servera, Artà, Capdepera i part dels municipis més orientals del Pla de Mallorca. Els danys materials foren quantiosos. Aleshores, també el torrent de s'Illot llançà a la mar desenes de vehicles arrossegats per la força de l'aigua des de la zona de Sant Llorenç, i els mals a la primera línia costanera afectaren els principals nuclis turístics.
El torrents bruts i algunes riberes urbanitzades varen obstaculitzar el pas de l'aigua. Des del Trenc (Campos) fins a Canyamel (Capdepera), les platges del Llevant varen quedar sense arena i el final de la temporada turística es va avançar per l'empremta mortal i la devastació de les pluges torrencials.
Aquesta efemèride fa bategar les recents ferides, molt més fondes quant al nombre de víctimes (13 morts), del 9 d'octubre de 2018, amb un fenomen meteorològic semblant però de menys abast territorial, amb l'epicentre als termes municipals de Sant Llorenç i Artà. Com sol passar, de tant en tant, la natura reclama els seus dominis.