Neofesta
Part Forana09/08/2022

Sineu es tenyeix de rosa per donar la benvinguda al Much

El dimoni del municipi ha hagut d'esperar dos anys dins la cova del puig de Reig i els sineuers l'han rebut amb gran fervor

SineuLa Mucada, una de les neofestes més populars a Mallorca, ha tornat després de dos anys d'aturada a causa de la pandèmia del covid-19. Per continuar amb la tradició, s'ha donat el tret de sortida a la festa amb la invocació del dimoni al puig de Reig, la part que es podria considerar més íntima o autòctona de la Mucada: els sineuers i sineueres han fet una romeria fins al puig amb vehicles decorats per fer sortir el Much de la cova.

La gent del poble ha fet el simulacre de la batalla entre sarraïns i cristians a estirades de corda amb les boques plenes d’oli verge d’oliva, seguit de les proves de selecció del trompador –persona que fa sonar el màgic corn i fa sortir un toro de la cova que condueix l’afortunat cap el tresor. D’aquesta manera, ha comparegut el Much de Reig enmig de mostres de goig de tots els presents. A continuació ha tocat baixar al poble una altra vegada en direcció a la placeta de la Casa Consistorial. 

Cargando
No hay anuncios

En aquesta ubicació hi ha hagut moltes sorpreses, com és normal en aquesta festa. “Cada any incloem una festa nova típica d'altres llocs”, explica una sineuera. Amb paperí rosa decorant els carrers, domassos penjant de balcons i persianes i camisetes amb el paraulògic del Much; els assistents han quedat plens de paperí i xops d’aigua. “No siguis rata, que s’aigua va barata”, han cridat sineuers i persones de fora vila de totes les edats per ser regats per gent de la Muchal Foundation des de les finestres més altes de l’Ajuntament.

Cargando
No hay anuncios

La primera sorpresa ha estat el pregó d''el Papa', qui ha batejat tota la plaça imitant l’accent argentí. Després de la comparsa d’alguns dels membres de la Muchal Foundation, alguns dels quals s’han tirat al públic sense pensar-s’ho dues vegades al ritme de Despechá, ha arribat el segon pregó; aquesta vegada de la mà de 'Rita Barberá', qui ha fet referència al “caloret” en accent valencià i ha demanat “civisme” recordant que “no és no”. Na Maria, sineuera de tota la vida, comenta: "Vivim la Muchada amb molta alegria i amb moltes ganes de recuperar-la, ja que és una entitat del poble, abans esperàvem la Mare de Déu d'agost i ara esperam el Much".

I la compareixença de la “cèlebre bèstia bovina” ha arribat, a les 13 h, entre dofins i pilotes inflables volant per la plaça. Ballant YMCA, ha entrat a l’Ajuntament transportat per les mans de la gent i ha pujat a la finestra a fer el sermó, en el qual ha xerrat de la pandèmia, de la guerra, de la calor, de la manca de gel, dels drets col·lectiu LGTBI… En resum, ha tocat temes de debat actuals amb un to satíric, un dels aspectes més característics de la festa. "Visca jo, visca voltros, visca la Muca, visca el Much, i visca Sineu", ha conclòs.

Cargando
No hay anuncios

Tot seguit, el Much ha tirat una fletxa per fer caure 'el Pato Lucas', que va acompanyat d’una figureta del dimoni, els quals han impactat contra dos globus roses, fet que dona per inaugurada la festa sempre amb Barcelona de fons. A continuació ja ha tocat donar el sus a l’encérvol o “corregudes de Sant Mukin”, una paròdia del Sant Fermín de Pamplona, i anar a dinar. “No sé de què dinarem, cada restaurant fa el menú mucal avui i sempre és diferent, però el més important és que les dones dinam separades dels homes”, explica na Francina, també sineuera de tota la vida. El motiu és que durant l’Enqüentro, que té lloc a les 17.30 h a la plaça del Fossar, el Much va acompanyat de les confraries d’homes i la Muca, de les dones –les Meravelles, que són les més joves, i les Mucharrones, que són majors.

Actes i funcions del capvespre

Cargando
No hay anuncios

Un dels considerats moments àlgids de la festa és el capvespre, quan els dos dimonis protagonistes es troben davant Can Castell. Aquest dilluns ha estat més tard del previst, passades les 18 h, com ja va avisar la Muchal Foundation, dient que els horaris eren “orientatius”. Enguany aquestes figures principals han estat encarnades de nou per Llorenç Picornell i Neus Ribot, que han hagut d’esperar dos anys per tornar a donar vida al Much i la Muca. Aquest instant també és una paròdia de l’encontre de la Setmana Santa entre Jesús i la Verge Maria, una tradició que es fa per Pasqua a Sineu. 

El Much, com és tradició, s’ha dirigit a la plaça del Fossar des de la banda de dalt del municipi amb xeremiers i cercavila. Per la seva part, la Muca ha anat fins a la baixada del Fossar des de la banda més baixa de Sineu fent una processó escoltada per les animadores i les ploradores. Finalment, ambdós s’han retrobat entre els crits i l’emoció de les més de 15.000 persones assistents que s’esperaven aquest capvespre a la plaça. Els dos dimonis s’han abraçat intensament amb All you need is love de fons.

Cargando
No hay anuncios

Aquest 2022, però, no s’han fet els Jocs Florals, que són unes proves bianuals per elegir els pròxims Much i Muca. El motiu ha estat la gran quantitat de gent; per tant, les sineueres i els sineuers cercaran una altra data per dur a terme aquestes eleccions. El que sí que s’ha fet és el Jaleo, una imitació de la festa típica de Menorca, on s'inclou un mobylette, que fa referència a les festes de Llubí. 

Cal recordar que en aquesta XIX edició, l’amenització musical pot sonar fins a les 21h, hora en què es posarà la tradicional cançó de tancament New York, New York entre bengales que acomiaden el Much i la Muca fins al pròxim any. El batle del municipi, Tomeu Mulet, ja va avisar fa unes setmanes que enguany, a banda de limitar els horaris dels bars per evitar botellots i aglomeracions, es tancarien més carrers al trànsit, es clausurarien els aparcaments a les 23.30h i s’ampliaria el dispositiu policial amb 35 agents locals i més de 25 civils.